Megújulnak az euróbankjegyek

Euro pénz bankjegy
Europe, Closeup on banknotes.
Vágólapra másolva!
Két évtizeddel ezelőtti bevezetésük óta először kapnak új designt az euróbankjegyek, ennek célja, hogy azokkal az európai uniós polgárok valamennyi korosztálya azonosulni tudjon. A részletekkel a The Guardian jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) közölte, hogy a bankjegyeket használó 19 tagország polgáraival konzultálva megkezdte azok új dizájnjának kiválasztási folyamatát,

a végleges döntés 2024-re várható.

Az EKB-tól érkezett információk szerint az eurót használó tagállamokból felkért szakértői tanácsadó csoportot hoztak létre, amelynek feladata, hogy új motívumot találjon ki a bankjegyekhez a jelenlegi "korok és stílusok" tematika felváltására. Az ablakokat és hidakat ábrázoló bankjegyek az európai nyitottságot, együttműködést és kommunikáció szellemét szimbolizálják.

Hamarosan megújulhatnak az euróbankjegyek Forrás: AFP/Photononstop/Frederic Soreau

Az EKB közölte, hogy az új motívumok kidolgozásával megbízott tanácsadó testületet az euróövezet nemzeti központi bankjainak javaslatai alapján nevezték ki, és tagjai olyan területekről érkeztek, mint a történelem, a természet- és társadalomtudományok, a képzőművészet és a technológia.

A testület számtalan fókuszcsoportot is felállít majd, amelyeknek a feladata az lesz, hogy az euróövezetben élő emberek véleményét összegyűjtse a jövőbeni bankjegyek lehetséges tematikájának meghatározásához.

Christine Lagarde, az EKB elnöke szerint az euróbankjegyek továbbra is megmaradnak, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején megnőtt a készpénz nélküli fizetések száma.

A folyamat az első nagyszabású megújulást jelenti az euróbankjegyeken használt képi megjelenítésben azóta, hogy a pénz 2002-ben fizikai formában is forgalomba került, amikor az 5 eurótól 500 euróig terjedő címletű bankjegyek felváltották 12 tagállam pénznemét, köztük a francia frankot, a német márkát és az olasz lírát.

A bankjegyek 2013-ban egyébként már valamelyest új külsőt kaptak, és korszerűbb biztonsági elemekkel gazdagodtak,

többek között a görög Europa istennő vízjeles portréjával, bár az eredeti "korok és stílusok" tematika megmaradt. Az 500 eurós bankjegy nem szerepelt ebben az új "Europa" sorozatban.

Az euróérméknek egységesített előlapja van Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bankjegyekkel ellentétben az euróérméknek egységesített előlapja van, valamint minden tagállam számára egy sajátos nemzeti ábrázolással ellátott hátlapi képe - például Mozart Ausztriában, kelta hárfa Írországban és Európa csillagaival körülvett sas Németországban.

A bankjegyek újratervezéséhez még a 19 tagállamot képviselő EKB kormányzótanácsának jóváhagyására lesz szükség, ami hosszadalmas folyamatnak ígérkezik.

Amint a testület javaslatot tett az új témára, a közvéleményt is fel fogják kérni, hogy véleményezze a kiválasztott ötleteket. Ezt követően az új bankjegyek tervezésére tervpályázatot írnak ki, majd az EKB ismét nyilvános konzultációt folytat majd. A végső döntést az EKB igazgatótanácsa hozza meg.

"Olyan euróbankjegyeket szeretnénk kifejleszteni, amelyekkel az európai polgárok azonosulni tudnak, és büszkén használják majd pénzükként" - mondta Fabio Panetta, az EKB igazgatótanácsának egyik tagja.