Így lehet gyorsan értékesíteni az ingatlanokat

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Rohamosan közeledik a 2022-es esztendő, de sokan vannak, akik még erre az évre tűzték ki célul, hogy eladják lakásukat. A Central Home szakértője szerint ez egyáltalán nem lehetetlen, hiszen ilyenkor év végén a kereslet is erősebb, ráadásul sok befektető szeretne még az idén vásárolni. A következőkben a legfőbb tudnivalókat összegezzük azzal kapcsolatban, miként lehet viszonylag rövid időn belül, optimális áron értékesíteni egy ingatlant.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb kérdés minden ingatlan adásvétel esetén a megfelelő ár. Természetesen más szempontok vezérlik a vevőt és az eladót, de a sikeres ügylethez fontos, hogy közelítsenek az álláspontot. De mint mindent, úgy az árazás kérdését sem hagyta érintetlenül a lassan két éve tartó világjárvány.

– kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

A kínálati oldal stabil maradt, hiszen például most is sokan szeretnének budapesti, belvárosi ingatlant értékesíteni, de leszűkült az aktív vevőcsoport, és aki jelenleg a piacon van és vásárolni szeretne, egyértelműen csak a legjobb, számukra előnyös vételekre nyitottak.

Ezért nem szabad a hirdetési portálok áraiból kiindulni a saját ingatlan beárazásánál. Az internet mindenkié, bármilyen, kontrollálatlan információ elfér rajta, így könnyen ringathatjuk magunkat hamis illúziókba és csodálkozhatunk, ha még hónapok múlva sincs komoly érdeklődő a lakásra.

Illusztráció Forrás: Central Home

A saját lakásához mindenkit szép emlékek fűznek, de ennek egy külső szemlélő, jelen esetben egy vevő számára egyáltalán nincs jelentősége, így az ingatlan értékét nem lehet szubjektív szempontok szerint megállapítani.

Az árat jelenleg az elhelyezkedés befolyásolja leginkább. Ha jó a lokáció, akkor még most is nagyon hamar vevőre talál az ingatlan. Bizonyos környékek vonzóbbak, ez is tény, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogyha a környéken felújítás, építkezés zajlik, ettől szinte rögtön csökken az érdeklődés és zuhanhat az ár is.

Az elhelyezkedés mellett persze számos szempont van, amely hatással van az árra. Ezért érdemes lehet már a folyamat elején egy, a területet jól ismerő ingatlanspecialista segítségét kérni, mert egy igazán profi ingatlanközvetítő komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik, tudja, kik és milyen ingatlant keresnek éppen a környéken. Ismeri az alkuk mértékét, a korábbi hasonló ügyletek végleges árait, így nagyobb biztonsággal fogja reálisan meghatározni az ingatlan kínálati árát.

Illusztráció Forrás: Central Home

Az eladók számára fontos, hogy egy-egy lakás ne álljon túl sokáig a piacon, hiszen jelenleg sokkal szűkebb a vevőcsoport, és ha az ingatlan az első-második körben nem kel el, a következő időszakban már megtekintésekre se nagyon számíthatunk.

Vannak jól bevált árazási technikák.

Az eladóknak az javasolható, hogy nézzék meg a korábban, hasonló paraméterekkel megvalósított tranzakciókat, és azok átlagárát vegyék, mint kiindulópontot. Amelyik üzlet már megköttetett, az pontosabb kiindulópont, mint az, hogy mit találnak éppen az ingatlanhirdető portálon. Valamint, akár folyamatosan is érdemes alakítani a lakás kínálati árát, hogy biztosan megérkezzenek a komoly szándékú érdeklődők.