Szárnyal a világ legnagyobb olajvállalatainak profitja

olaj, hordó, nyersolaj
oil barrels
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb olaj- és gázvállalatai összesen 174 milliárd dolláros profitot értek el az idei év első kilenc hónapjában. A háttérben jelentős részben az amerikai üzemanyagárak emelkedése állt, és a harmadik negyedév különösen erős volt a cégek számára.
Vágólapra másolva!

Összesen 174 milliárd dolláros nyereséget értek el az idei év első kilenc hónapjában a világ legnagyobb olaj- és gázvállalatai. A The Guardian adatai szerint

a harmadik negyedév különösen erős volt, ekkor a vállalatok több mint 74 milliárd dolláros profitot realizáltak.

Az összesítésben olyan óriások is szerepelnek, mint az Exxon, a Chevron, a Shell, valamint a BP.

Az Exxon egyedül 6,75 milliárd dolláros nyereséget ért el a harmadik negyedévben, ami a legerősebb profit volt 2017 óta. Mindeközben a három hónap során a vállalat bevételei is 60 százalékkal bővültek a megelőző év azonos időszakához képest.

Erős nyereséget produkáltak a legnagyobb olajvállalatok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christophe Gateau

Az erős számok háttérben elsősorban az olajárak általános emelkedése, de különösen az amerikai üzemanyagok drágulása áll. Összevetésképpen, az amerikai fogyasztók most nagyjából 3,40 dollárt fizetnek egy gallon üzemanyagért, szemben a tavaly ilyenkor mért 2,10 dollárral.

Mindazonáltal a vállalatok eddig vonakodtak fokozni az olajkitermelésüket. Egyelőre úgy tűnik, hogy a legnagyobb olajcégek inkább a részvényesek felé csatornázzák a plusz profitot.

A vezető vállalatok ugyanis idén 36,5 milliárd dollárt juttattak vissza a részvényeseiknek különböző csatornákon keresztül – például a saját részvényeik visszavásárlásával.

Nem véletlen tehát, hogy az USA-ban egyre nagyobb nyomás alatt vannak a cégek, hogy nyissák meg az olajcsapokat, és fokozzák a kitermelést. Egyelőre azonban úgy tűnik, a fogyasztóknak erre még várniuk kell.