Az év keresési trendjeit sorakoztatják fel a Google huszonegyedik alkalommal publikált listái, összegyűjtve azokat a pillanatokat, embereket, témákat, eseményeket és helyeket, amelyek idén megragadták a világ figyelmét. A Google Kereső segítségével mindenki megtalálhatja az internet hatalmas információs bázisából a számára érdekes, hasznos ismereteket. A 2021. évet bemutató keresési trendek listái pedig egyedi betekintést engednek abba, mi érdekelte leginkább a világot és Magyarországot idén.

A Google minden év végén nyilvánosságra hozza, melyek voltak keresőjében a világszerte legfelkapottabb témák, vagyis, hogy a korábbi évhez képest mely keresőszavak kerültek a leginkább előtérbe, korrajzot adva így az adott évről. A 'Year in Search' oldalon a magyar és globális listák mellett a világ számos országának idei eredményei is megtekinthetők, ahol a kíváncsiskodók utánanézhetnek egyes szavaknak és szűrhetnek évekre is.  

Mit tartalmaz a magyar lista?

A magyarországi abszolút lista élén nem meglepő módon az év legtöbbeket érdeklő sporteseményei, a labdarúgó Európa-bajnokság és az idei nyári olimpiai játékok szerepelnek. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó böngészés továbbra is meghatározó, az egyes vakcinák, valamint az oltással kapcsolatos egyéb keresőkifejezések kerültek a legfelkapottabbak közé.

A táblázat az év keresési trendjeit mutatja MagyarországonForrás: Google

A sorozatok listáján mind külföldi (Squid Game, Bridgerton), mind hazai gyártásúak (Keresztanyu, Doktor Balaton) megtalálhatók.  Tévéműsorok körében a Sztárban sztár leszek!, az Exatlon Hungary és az X-Faktor járnak az élen, receptek között pedig a fánk, a birsalmasajt és a bodzaszörp elkészítési módjára kerestek rá a legtöbben az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A sportolók közül Christian Eriksen, Szilágyi Áron és Szalai Ádám kerültek az idén fókuszba a Google keresések között.

Ezekre a sorozatokra kerestek rá a legtöbben idén MagyarországonForrás: Google

Hogyan készül a lista?

A 'Year in Search' listái a Google Trends anonim, statisztikailag összesített adatai alapján készültek, melyekből a duplikációk, spamek kiszűrésre kerülnek.