A magyar állam kínai zöld kötvényt bocsát ki

kötvény részvény tudatos fiatalok pénzügyi tudatosság
A kötvény hitelviszonyt testesít meg, a részvénnyel pedig tagsági jogot is vásárolunk.
Vágólapra másolva!
Magyarország megbízta a Bank of China pénzintézetet kínai jüanban denominált zöld szuverén Panda kötvényt kibocsátásával, ami a jövő héten már le is zárulhat - jelentette be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

A szerdán ismertetett interjúban Kurali Zoltán azt mondta, hogy ez lesz a kínai hatóságok részéről jóváhagyott első zöld szuverén kötvénykibocsátása Magyarországnak. "A korábbi években általában 1-2 milliárd jüan (1 milliárd jüan=157,4 millió dollár) kötvénykibocsátással jelentkeztünk Kínában, ez a mostani valószínűleg az 1 milliárd jüanhoz lesz közelebb, de ez még nem végleges".

Kurali Zoltán szerint

a tranzakció célja, hogy biztosítsák Magyarország folyamatos piaci jelenlétét Kínában.

Illusztráció Fotó / 123RF

Magyarország szeptemberben 2,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket 10 éves lejáratra, és 2 milliárd dollár értékben kötvényeket 30 éves lejáratra, valamint kibocsátott egy 1 milliárd eurós, hétéves eurókötvényt is.

Az elmúlt hetekben megugrottak a forintban denominált államkötvények hozamai,

miután felerősödtek a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságok a koronavírus-járvány új hulláma miatt és a magyar jegybank többször kamatot emelt a megugrott infláció visszaszorítása érdekében - jegyezte meg a Reuters.

Magyarország múlt héten csütörtökön 4,28 százalékos átlaghozam mellett adott el 5 éves és 4,60 százalékos átlaghozam mellett 10 éves lejáratú államkötvényeket. Kedden ennek a két papírnak a hozama alacsonyabb, 4,09 százalék, illetve 4,36 százalék volt az ÁKK adatai szerint.
Kurali Zoltán a hozamcsökkenéssel kapcsolatban kijelentette: "hogy mára a hozamok egyensúlyi szintre kerültek".