A vasérc árfolyama lendületes emelkedésnek indult kedden, miután kiderült, a kínai import 14,6 százalékkal bővült novemberben az októberi szinthez viszonyítva, ami meglepte az elemzőket. Ilyen magas kínai keresletre ugyanis tavaly július óta nem volt példa.

Kína, a világ legnagyobb vasérc-fogyasztó országaként, összesen 104,96 millió tonnát importált a fontos ipari fémből. Ez jelentősen meghaladta az októberi 91,61 millió tonnás szintet, és 6,9 százalékkal múlta felül a tavaly novemberi ütemet – írja a Mining.com.

Az erős kínai kereslet hírére pedig a vasérc árfolyama lendületes emelkedésnek indult kedden. A kínai import novemberi növekedése meg is lepte a befektetőket és a piaci elemzőket. Az elmúlt hónapokban ugyanis az ország kereslete nem mutatott érdemi változást.

Váratlanul megugrott novemberben a kínai ipar vasérc-keresleteForrás: AFP/Stringer - Imaginechina

A szakértők szerint a növekedés mögött az állhat, hogy a helyi önkormányzatok igyekeznek gazdasági ösztönzőket bevetni az év végéhez közeledve. A Mining.com által megkérdezett elemzők azonban nem számítanak arra, hogy ez a növekedési ütem tartós marad a következő hónapokban.

Az év első 11 hónapjában egyébként a kínai vasérc-import 1,04 milliárd tonnát tett ki, ami 3,2 százalékkal maradt el a tavalyi első 11 hónapban mérttől.

A teljes kínai import ugyanebben az időszakban majdnem 32 százalékkal 254 milliárd dollár értékűre emelkedett – az elemzői konszenzus mindössze 21,5 százalékos növekedés volt az egy évvel korábbi szinthez képet. Az export (dollár értéken) 22 százalékkal, közel 326 milliárd dollárra bővült.