Varga Mihály: Az építőipar teljesítménye idén 10 százalékkal bővülhet

2021, Budapest, Duna, Aszfalt, DÖVH, NIF, déli, összekötő, híd, vasúti híd, hídfelújítás, hídépítés, vasút, vasútfejlesztés
Vágólapra másolva!
Az építőipar teljesítménye az idén 10 százalékkal bővülhet, a teljes gazdaságot tekintve pedig 6-6,5 százalékos növekedés várható - mondta a pénzügyminiszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró közgyűlésén Budapesten.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hozzátette,

az építőipar kulcsfontosságú ágazat, amelyben 2010-hez képest 120 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A növekedés mértékét mutatja, hogy nagyjából 120 ezer embernek ad munkát a magyar autóipar.

Arra is rámutatott, hogy míg a 2000-es évek közepén az építőipar a magyar gazdaság teljesítményének 4 százalékát adta, ez mostanra 5,5 százalékra emelkedett.

Hídfelújítás (Illusztráció) Forrás: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Mivel az ágazat növekedési pályán halad, amit a rendelésállomány bővülése is jelez, ezért ezen a téren további növekedésre számítanak.

Az építőipar előtt álló kihívások közül a pénzügyminiszter a szakember utánpótlásra hívta fel a figyelmet, amelyhez szerinte segítséget adnak a továbbképzések, a munkaszervezés javítása és a jövedelmek növekedése.
Kiemelte, hogy a jövedelmek növekedéséhez a kormány is hozzájárult, hisz

2022-ben is csökkentik a vállalkozásokat terhelő adók mértékét, 4 százalékponttal, amely magában foglalja a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos mérséklését és a szakképzési hozzájárulás eltörlését.

Mindezek mellett fontosnak nevezte a kisvállalkozási adó 1 százalékos csökkentését.

Varga Mihály jelezte: ezek a lépések együttesen 750 milliárd forintos adócsökkentést eredményeznek jövőre.

A miniszter kitért a digitalizáció és az eszközpark megújításának kérdésére is, és közölte: az utóbbit érintő programok folytatásában a hazai forrás mellett az európai uniós források is fontos szerepet játszanak.

Varga Mihály elmondta: erre az évre 320-330 milliárd forinttal tartozik az Európai Unió a helyreállítási program elfogadásának csúszása miatt, az ügyben még zajlanak a tárgyalások, de reméli, hogy azokat hamarosan le tudják zárni. Továbbá megjegyezte, hogy elindul a 2021-2028 közti, 7 éves tervezési időszak, az itt elérhető forrásokból már terveznek eszközpark megújítását célzó programokat, példaként GINOP-os pályázatokat említett.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy az építőipar a járványügyi helyzet ellenére is folyamatosan dolgozik. Az ágazat teljesítménye szeptemberre elérte a 2019 azonos időszakában mért 3500 milliárd forintos nagyságrendet.

Az idén az év egészében az ágazat teljesítménye elérheti az 5000 milliárd forintot

- mondta.

Az ÉVOSZ ünnepi közgyűlésén adták át egyebek mellett a szakszövetség által alapított Lechner Ödön díjat, amelyet az idén Ament Gábornak a szerelőágazatban, Holló Ákosnak és Kalkopulosz Attilának a magasépítési létesítmények kivitelezése, Orosz Károlynak a hídépítés területén végzett munkájáért ítélték oda. Lechner Ödön díjat kapott Táll Zsófia, az MTVA újságírója is.