Az Apple a napokban megközelítette a 3 ezer milliárd dolláros piaci értéket, mindössze egy évvel azt követően, hogy átlépte a 2 ezer milliárdos álomhatárt. Ezzel pedig a technológiai óriás majdnem akkora, mint a világ ötödik legnagyobb gazdasága.

Az Apple épp a határán van annak, hogy átlépje a 3 ezer milliárd dolláros piaci értéket. A technológiai óriás növekedési ütemét jól mutatja, hogy mindössze egy évvel ezelőtt érte el a 2 ezer milliárdos kapitalizációt, az 1 ezer milliárd dolláros küszöböt pedig 2018-ban lépte át – írja az RT.com.

A 3 ezer milliárd dolláros (több mint 960 ezer milliárd forint) érték nagyságát mutatja, hogy ezzel az Apple egyedül értékesebb lenne, mint a teljes német részvénypiac. Máshonnan nézve, az Apple ezzel meghaladná India nominális GDP-jének szintjét, és az iPhone gyártója akkora lenne, mint a világ ötödik legnagyobb gazdasága, Nagy-Britannia. Vagyis a piaci értéke nagyobb lenne, mint például a francia GDP.

Az Apple részvényárfolyamának idei teljesítményeForrás: Investing.com

A csütörtöki tőzsdezáráskor az Apple részvénye 174,56 dolláron zárt, amivel a piaci értéke 2860 milliárd dollár volt. A 3 ezer milliárd dolláros piaci értékhez 182,85 dolláros részvényárfolyamra lenne szüksége a vállalatnak.

Az Apple papírja több mint 30 százalékot emelkedett eddig, a tavalyi 80 százalékos szárnyalását követően.

A kaliforniai óriás egyébként hosszú ideje a világ legértékesebb vállalata, ám idén rövid időre lecsúszott a második helyre. A Microsoftnak akkor sikerült az élre törnie, amikor a befektetők megijedtek attól, hogy az Apple vezérigazgatója, Tim Cook pesszimistán nyilatkozott a beszállítói láncok akadozásának kedvezőtlen következményeiről.