Fontos, hogy a családi pótlékot nem kapó szülők se felejtsék el visszaküldeni december végéig a családi adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatot - hívta fel a figyelmet a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Zsigó Róbert emlékezetetett: a kormány újabb jelentős támogatást tervez kifizetni a gyermeket nevelő családoknak: 2022-ben családi adóvisszatérítés keretében visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. 

Ennek összege szülönként elérheti akár a 800 ezer forintot is"  - mondta, hozzátéve, soha ilyen Magyarországon még nem volt.

Zsigó Róbert elmondta, erre a kormány 600 milliárd forintot szán, amit a gazdasági növekedés, a gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé.

A kifizetés a családi pótlékban részesülőknek automatikus. 

A többi családi pótlékot nem kapó szülőknek viszont nem automatikus a kifizetés, nekik nyilatkozniuk kell. 

Az ehhez szükséges nyilatkozatot a NAV honlapján, a www.nav.gov.hu oldalon visszadó-nyilatkozat néven találják meg - közölte az államtitkár.

Édesanyák gyermekeikkel sétálnak Budapesten a koronavírus-járvány idején (illusztráció)Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint kifejtette,  nyilatkozni kell annak szülőnek, aki ugyan jogosult családi pótlékra, de azt nem ő kapja, hanem a másik szülő. Nyilatkozniuk kell a kisvállalkozó, kisadózó szülőknek, továbbá szintén nyilatkoznia kell a 10. hetet már betöltő várandós édesanyának és hozzátartozójának.

Továbbá nyilatkozniuk kell a rokkantsági járadékban részesülő szülőknek is - hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert.

A családi adóvisszatérítésre vonatkozó rendelet megjelenése után az Origo összeállítást készített a családokat támogató rendkívüli kormányzati intézkedéssel összefüggő legfontosabb tudnivalókról. Ezt erre a hivatkozásra kattintva tekintheti át.