Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2021. évben huszonegyedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor, akkor 7 díjazott volt. A díjakat az ÉVOSZ (Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége) ünnepi közgyűlésén adták át, a Lechner Ödön-díjakkal és a szakma több további fontos elimerésével együtt. A 18 tagú Bíráló Bizottság részletes dokumentáció és helyszíni bejárások alapján döntött a díjakról.

Az alapítás óta eltelt évek során összesen 174 nívódíjat ítélt oda a díj Bíráló Bizottsága - írja a Magyar Építők.

A bírálat fő szempontjai a következők:

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége,
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

Az idei nívódíjakat Tolnay Tibor, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság elnöke adta át, galériánkban bemutatjuk az egyes kategóriák nyerteseit:

Többlakásos lakóépület kategóriában a Benczúr11 lakó- és irodaházat díjazták (Budapest)Forrás: Magyar Építők/Építőipari Mesterdíj Alapítvány

Pályázatot nyújthatott be egyébként minimálisan 100 millió forint nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. Idén 22 pályamű érkezett, mely kiegészült egy, az előző évben a járványügyi intézkedések miatt nem látogatható épülettel, így összesen 23 pályázat került elbírálásra. 

Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2022 tavaszán kerülhet sor – a veszélyhelyzettől függően.

A Bíráló Bizottság emellett két építmény részére elismerő Oklevelet adott ki: ipari és energetikai kategóriában a DPD csomagelosztó központnak (Budapest), illetve műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár épületének.