Megugrott a vendéglátás forgalma tavalyhoz képest

kocsma, pub, vendéglátás, sör, Heineken
Hands of bartender pulling beer pump
Vágólapra másolva!
Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, októberben 27,8 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 35,8 százalékkal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 5 százalékkal magasabb.
Vágólapra másolva!

Továbbra is kedvező, hogy az előzetes pénztárforgalmi adatok alapján október 30. és november 26. között a vendéglátás árbevétele 9,9 százalékkal meghaladta a két évvel ezelőtti szintet, amiben ugyanakkor a vendéglátói árak jelentős emelkedése is szerepet játszik.

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban a negyedik hullám némileg fékezheti a kilábalást, a vállalati karácsonyi rendezvények túlnyomó többségét lemondták. A harmadik negyedévben 23,5 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele az egy évvel, míg 53,6 százalékkal az előző negyedévvel korábbihoz képest.

A vendéglátás meredek felpattanása így a harmadik negyedévben is érdemben hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez,

míg a második és harmadik járványhullám ellen hozott korlátozó intézkedések miatt az idei negyedik és a jövő évi első negyedévben is látványos növekedést mutathat a visszaeső bázis miatt.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Azonban a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges, ami csak fokozatos lehet. Ennek megfelelően

a vendéglátás helyreállása leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által domináns területeken még elmarad.

A vendéglátás forgalma Forrás: Takarékbank

Egyes országokkal megkötött kölcsönös megállapodások az oltási igazolványokról lassan elindíthatja a külföldi utazásokat is, további javulás az európai vakcinaigazolvány bevezetésével várható, azonban az Európán kívüli vendégek fogadása még kérdéses.

Nagyobb hazai sportrendezvények már jelentősebb számú külföldi nézőt vonzottak, csakúgy, mint egyes őszi nagyrendezvények (Eucharisztikus Világkongresszus, Vadászati Világkiállítás), amelyek szintén növelték a külföldiek itthoni fogyasztását.

Ugyanakkor számos tömegfesztivál idén még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom továbbra is kiesett, ezért a vendéglátás teljes helyreállása csak a következő években várható, áll a Takarékbank közleményében.