Ahogy az ókori mitológia szerint az istenek itala az ambrózia volt, úgy napjainkban a hírességek, köztük a királyi családok, a politikai, a média- és a sportelit képviselőinek körében kétségkívül a pezsgő tölti be ugyanezt a funkciót. Az ár pedig nem számít, és a FinancesOnline tapasztalatai szerint - amely évről évre elkészíti a világ tíz legdrágább pezsgőjének rangsorát - mindig jelentős változások vannak az élbolyban. 

Hosszú távon természetesen a pezsgőipar esetében is fontos lesz, hogy milyen hatásokat gyakorol az ágazatra a klímaváltozás. A pezsgő hazájának tartott franciaországi Champagne-ban 2020-ban 33.787 hektárnyi területen termeltek szőlőt a pezsgőgyártás számára, 231 millió palack pezsgőt állítottak elő, 4,2 milliárd euró értékben. A legfontosabb felvevőpiac az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, de nem sokkal marad el tőlük Japán és Ausztrália sem. 

S hogy melyik pezsgő számít az idén a legdrágábbnak? A 2013-as Taste of Diamonds nevű italcsoda, amelyből nem kevesebbe, mint 2,07 millió dollárba - azaz mintegy 650 millió forintba - kerül egyetlen üvegnyi. A beltartalmon kívül egyébként maga a palack kialakítása is jócskán hozzájárul ehhez a csillagászati árhoz, hiszen a pezsgő logóját kézi munkával, 18 karátos aranyból készítik, és egy 19 karátos fehér gyémáttal díszítik.

Galériánkban bemutatjuk a világ 10 legdrágább pezsgőjét, amelyek egy-egy palackjáért is egy egész vagyont kell fizetni! Összeállításunkban a 10. helyezettől haladunk a legdrágább palackig.

A képre kattintva galéria nyílik meg a világ legdrágább pezsgőirőlForrás: Getty Images for Savage X Fenty/Kevin Mazur