Nigéria 2020-ban Afrika legnagyobb gazdasága lett, megelőzve Dél-Afrikát. A kontinens ranglistájának első öt helyezettje az elmúlt évtizedekben stabilan tartotta magát az élvonalban. Ha azonban a lista további országait nézzük, akkor már dinamikusabb átrendeződés látható.

Nigéria GDP-je 432,3 milliárd dollár (több mint 136 ezer milliárd forint), amivel 2020-ban az afrikai kontinens legnagyobb gazdasága lett, megelőzve Dél-Afrikát, amely az elmúlt 30 évben stabilan vezette a földrész ranglistáját. Dél-Afrika azonban ma már csak a harmadik legnagyobbnak számít 301,9 milliárd dolláros GDP-vel, mivel már Egyiptom is megelőzi (363,1 milliárd dollárral).

Egyiptom egyébként 1990-ben és 2005-ben is a negyedik helyen állt, miközben Algéria például az évtizedek során először a második helyről csúszott le harmadik helyre, 2020-ban pedig már csak a negyedik lett, 145,2 milliárd dolláros GDP-vel. Miként az a Statista alábbi ábráján látható, az első öt legnagyobb gazdaság stabilan állt az élvonalban az elmúlt 30 évben, csak a sorrend változott – leszámítva Marokkót, amely 1990-ben, 2005-ben és 2020-ban is az ötödik helyen állt.

Afrika legnagyobb gazdasága 1990-ben, 2005-ben és 2020-ban a nominális GDP-jük alapjánForrás: Statista.com

Ha azonban a lista további országait nézzük, akkor már sokkal dinamikusabb átrendeződés látható. Például Líbia 1990-ben és 2005-ben is a hatodik helyen végzett, azonban 2020-ra kiesett a top8-ból is, mindössze a 17. helyet érte el – ennek egyik elsődleges oka a második polgárháború negatív gazdasági hatása a 2010-es évek közepén.

Ezzel szemben Kenya dinamikus felívelést hajtott végre az elmúlt években, és 2020-ban már a hetedik legnagyobb afrikai gazdaság volt, 98,8 milliárd dolláros GDP-vel. Kenyában 2010-ben fogadtak el új alkotmányt, amely hozzájárult ahhoz, hogy az olyan technológiai központok, mint Nairobi komoly növekedésnek induljanak, az ország pedig egyre vonzóbb lett a globális nagyvállalatok körében. Ma már olyan cégeknek van irodája az országban, mint a Google, a Coca-Cola, az IBM vagy a Cisco.

Mindeközben Nigéria első helye mögött jelentős részben a gyorsan növekvő pénzügyi szektora áll, amely 2001-ben még csupán a GDP néhány százalékát adta, ám az aránya 2018-ra elérte a 10 százalékot. Emellett Nigéria fontos olajexportőr ország is.

Lagos ma már a világ egyik legdrágább városának számítForrás: Shutterstock

Noha az ország fővárosa, Lagos a kontinens egyik legnagyobb városi területének számít, és virágzó technológiai központ, az élet olyan mértékben megdrágult a városban, hogy Lagos ma már a világ egyik legdrágább településének számít.

Ezt a problémát mutatja az is, hogy az országban az egy főre eső GDP mindössze 2100 dollár, amivel Nigéria az afrikai top10-be sem fér be.

Ha az afrikai országokat globális rangsorban nézzük, akkor a kontinens 54 államából mindössze 4 kerül fel a Világbank 50 legnagyobb gazdaságát tömörítő listájára. A globális lista élén (sorrendben) az USA, Kína, Japán és Németország áll, melyek együttes GDP-je eléri a 45 ezer milliárd dollárt. Ezzel pedig a teljes globális GDP 50 százalékát adják.