Meg kell őrizni az eddigi eredményeket, és tovább kell építkezni: ma többen dolgoznak Magyarországon, mint a rendszerváltoztatás óta bármikor, valamint a bérek vásárlóereje tíz év alatt több mint hatvan százalékot emelkedett - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A lap hétfői számában megjelent interjúban György László kijelentette: az eredmények az Orbán-kormányt igazolják.

"Hamis az a beszéd, amelyik arról szól, hogy vegyünk el pénzt a gazdagoktól, és adjuk oda a szegényeknek. A baloldal már azt is gazdagnak tartja, aki átlagbérből él, és ha kormányra kerülne, megemelné a terheit" - mondta az államtitkár, aki szerint a baloldallal a 2010 előtti világ térne vissza álruhában, így például vége lenne a rezsicsökkentés politikájának, kivéreztetnék az erősödésnek indult középosztályt és megemelnék az adókat.

György László a 2008-as és a mostani válság kapcsán elmondta: a 2008-as válság előtt a világgazdaságnak olyan növekedési periódusa volt, amelyre nem sok példa volt az elmúlt száz évben, és ebben a helyzetben Magyarország úgy zuhant bele a mostanihoz képest hatodakkora válságba, hogy majdnem csődbe jutott. Nem voltak tartalékaink, eladósodtunk főként külföld felé, miközben magas volt a költségvetés hiánya, azaz a bővülés időszakát elpazarolta az akkori baloldali kormány - mutatott rá az államtitkár, jelezve azt is, hogy a koronavírus-járvány idején a gazdasági mellett egészségügyi és mentális krízissel is szembe kell nézni.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és fejlesztésért felelős államtitkáraForrás: MTI/Kovács Attila

Mint mondta, az ország akkori és a jelen helyzete között hatalmas a különbség. Hazánk a járvány kitöréséig az egyetlen uniós állam volt, amelyik 2011-től minden évben csökkentette az államadósságát. Úgy, hogy míg 2010-ben az államadósság kétharmada külföldiek kezében volt, addig 2020 elejére már a kétharmada hazai tulajdonba került. Ráadásul ötvenről húsz százalék alá csökkent a devizaadósság.
Ezért nyílt most kellő mozgástér a válságkezeléshez, nem kellett a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni. Senki nem mondta meg, hogy mit csináljunk, nem volt szükség megszorításokra, a saját tartalékunkat használtuk fel - mutatott rá György László.

Kiemelte: itt voltak a legválságállóbbak a bérek, folytatódott az adócsökkentés politikája. A jövő évi minimálbér-emelés mellett is több pénz marad jövőre a cégeknél.

A technológiaváltásról szólva példaként említette, hogy a széles sávú internet kiépítettségében az uniós rangsor élén vagyunk, felkészültünk az 5G-hálózat követelményeire, van stratégiánk a mesterséges intelligencia elterjesztésére, míg nemzetközi összevetésben nálunk az egyik legnagyobb a high-tech szektor aránya.

A vállalatok digitalizáltsága ugyanakkor elmarad a kívánatos szinttől, és ennek az az oka, hogy 2010 előtt nagyon magasak voltak az adók, a cégek igyekeztek láthatatlanná válni - mondta, hozzátéve: a Világbank kiszámította, hogy a baloldali kormány alatt egy átlagos magyar középvállalkozás adóterhelése 54,5 százalék volt. Azaz a bérek és a megtermelt profit több mint felét elvette az állam.
Jövőre ez az arány - az elmúlt évek adócsökkentéseit követően - már csak 32,9 százalék lesz - közölte György László, kiemelve: az a cél, hogy a vállalkozások felismerjék, hosszú távon az átlátható működés minden téren előnyt jelent. Ez elengedhetetlen a fejlődéshez.