Megáldották a gigantikus zafírt, amelyik bárkit agyonnyomna

Colombo, 2021. december 13. A helyi hatóságok által a világ legnagyobbjának mondott természetes zafírkő az egyik drágakőbánya-tulajdonos horonai otthonában tartott sajtóbemutatón 2021. december 13-án. A 310 kilogrammos ritka zafírt három hónappal korábban találták egy magánház udvarán a ratnapurai bányavidéken, a Srí Lanka-i drágakőbányászat fellegvárában. A kék-fehér drágakövet Ázsia királynőjének nevezték el. MTI/AP/Eranga Dzsajavardena
Vágólapra másolva!
Óriási és ritka zafírt találtak Srí Lankán, a 310 kilogrammos ásványt - egy korundot - az egyik drágakőbánya-tulajdonos otthonában mutatták be a nyilvánosságnak.
Vágólapra másolva!

A helyi hatóságok által a világ legnagyobbjának mondott természetes zafírkőre három hónapja bukkantak egy magánház udvarán a ratnapurai bányavidéken, a Srí Lanka-i drágakőbányászat fellegvárásban, ahol júliusban egy 100 millió dollárt érő csillagzafírtömböt fedeztek fel kutat ásó munkások egy lakóház hátsó kertjében.

A Colombótól délre, Horanában vasárnap tartott bemutatón buddhista szerzetesek a drágakő megáldása céljából mondtak imát, mielőtt azt leleplezték.

A kék-fehér drágakövet Ázsia királynőjének nevezték el.

A Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság szerint ez a szigetországban valaha talált korundok egyik legnagyobbika.

A hatóság gemmológiai vizsgálatai szerint az ásvány egy nagyon ritka változatát találták meg, olyat, amelyet még nem is ismer a szakirodalom.

A kőtömb külső burkát lefejtve selymes hatású, kékfoltos drágakő tárult a szakértők elé, akik szerint a látvány alapján kék zafírról lehet szó. A tulajdonosok szerint a zafír több mint 1,5 millió karátos lehet.
Az óriászafír még nemzetközi szervezetek hitelesítésére vár, az értékét sem sikerült még felbecsülni.
A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.