Miniszterelnöki tweet adta hírül a bitcoin törvényes fizetőeszközzé válását Indiában

bitcoin pénz pénzügyi tudatosság kriptovaluta
A bitcoint egyre több illegális tevékenységhez is használják.
Vágólapra másolva!
Feltörték Narendra Modi indiai miniszterelnök Twitter-fiókját, ahol a legutóbbi poszt szerint elfogadták a bitcoint az ország hivatalos fizetőeszközének, és abból 500 darabot szét is osztanak az állampolgárok között. A részletekről a Business Insider számolt be.
Vágólapra másolva!

A hírt annak ellenére tették közzé a miniszterelnök Twitter-oldalán, hogy köztudott: Modi kormánya korábban már jelezte szándékát a legtöbb kriptovaluta betiltására.

A kriptovaluták fizetési eszközként való felhasználhatóságának megtiltásáról törvényjavaslat is született,

amelyben az is szerepel, hogy elfogadása esetén a törvényt megszegők elfogatóparancs nélkül is letartóztathatóak lehetnek.

A bitcoint egyre több illegális tevékenységhez is használják. Fotó / 123RF

A törvényjavaslat összefoglalója szerint az indiai kormány "általános tilalmat tervez minden olyan tevékenységre, amelyet magánszemélyek végeznek a digitális valutákkal mint csereeszközzel, értéktárolóval és számlaegységgel" bányászás, előállítás, birtoklás, eladás (vagy) kereskedés céljából.

A kormánynak a kriptovaluta-kereskedelem erőteljes visszaszorítására vonatkozó tervei pánikot keltettek a kripto-piacon, több befektető jelentős veszteségeket szenvedett el emiatt.

Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre,

iparági becslések szerint 15-20 millió kripto-befektető van az országban, akiknek a teljes kriptoállománya nagyjából 450 milliárd indiai rúpia (6 milliárd dollár).

Ennek tükrében nem csoda, hogy kisebb sokkot okozott Indiában az, ami a miniszterelnök Twitter-csatornáján jelent meg - mint kiderült, rosszindulatú személy vagy személyek ténykedése nyomán.

Ugyanakkor a miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleménye szerint a Twitter-fiókot csak nagyon rövid időre tudták birtokba venni a hekkerek.

Az álhír:

Modi termékeny twitterező, több mint 70 millió követője van, a világ vezetői közül őt követik a legtöbben.

A Twitter-fiókot rögvest biztosították, mihelyt a bűncselekményre fény derült.

– közölték a miniszterelnöki hivatalnál.

A hoax tweet konkrétan azt állította, hogy India "hivatalosan is elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként", amiből a kormány 500 darabot megvásárolt, ezeket pedig a lakosok között szét fogják osztani.

Illusztráció Fotó / Shutterstock

Az indiai kormány idén októberig több mint 30.000 kibertámadás célpontja volt - jelentette a The Times of India kormányzati adatokra hivatkozva. 2020-ban az ország kormányzati szervezetei több mint 50.000 kiberbiztonsági incidenssel szembesültek.

Itt már valóban bevezették a bitcoint, tüntetés lett az eredménye

Ahogy arról az Origo részletesen beszámolt, idén szeptemberben El Salvadorban tényleg a bitcoin lett a törvényes fizetőeszköz.

Ezzel a kis latin-amerikai ország lett az első állam, amely hivatalos fizetőeszközévé tette a világ első számú kriptovalutáját.

A lakosság körében a lépés azonban hatalmas felhördülést váltott ki, utcai tömegtüntetésekre is sor került. Az új jogszabályok értelmében

a vállalkozások ebben az országban kötelesek lesznek elfogadni az amerikai dollár mellett a bitcoint is,

mint törvényes fizetőeszközt. Emellett az adó megfizetése is történhet ebben a kriptovalutában, viszont a fizetéseket továbbra is dollárban folyósítják.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2021 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Sokan abban reménykednek, hogy ezzel az intézkedéssel javulhat az ország megítélése a nemzetközi befektetők szemében. Az ellenzők viszont attól tartanak, hogy a bitcoin volatilitása óriási kockázatot jelenthet a kisbefektetők számára és káoszt okozhat az országban, ahol már amúgy is kezelhetetlen méreteket öltött a korrupció.

A Nemzetközi Valutaalap is aggodalmának adott hangot, az intézmény szerint ugyanis hatalmas rizikót jelent a digitális fizetőeszköz bevezetése egy olyan országban, amelynek gazdasága instabil, és ahol még a hagyományos banki szolgáltatások sem mindennaposak.