Az ország, ahol szinte nemzeti sport a munkahelyi alvás

Young woman sleeping in office Serene People Computer Napping Businesswoman One Woman Only Only Women One Young Woman Only Young Women Women Females Employment Issues Paperwork Eyes Closed Unconscious Printer 20-24 Years Young Adult Adult Lying Down Sleep
Tired and exhausted young woman sleeping on printer in the office.
Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint az amerikaiak kétharmada szokott néha szundítani a munkahelyén. Ráadásul minél fiatalabb a munkavállaló, annál nagyobb eséllyel tart alvásszünetet. A Z generációs dolgozók 80 százaléka mondta azt, hogy beiktat a munkanapjába egy kis alvást.
Vágólapra másolva!

A munkahelyi szundítás sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk, derül ki a Plushbeds ezer amerikait vizsgáló kutatásából – írja a Világgazdaság a CNBC cikke alapján. Noha a munkahelyi alvás felelőtlennek tűnik, a kutatásból kitűnik, hogy akár pozitív hatásai is lehetnek.

Az eredmények szerint háromból ketten ismerték el, hogy szunyókáltak már a munkahelyükön, ám minél fiatalabb valaki, ez annál gyakoribb.

A Z generációba (az 1990-es évek közepe és a 2010-es évek közepe között születettek) tartozó válaszadók 80 százaléka jelezte, hogy aludt már a munkahelyén, míg az Y generációból (az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe között születettek) 70 százalék tett így.

A szundítók azt mondták, egy gyors alvás segíti a produktivitást és a kreativitást. Az előbbihez az ideális 20-30 perc, az utóbbihoz 10-20 perc is elég. Az igazán profik mindezt kávéval kombinálják. Az angol szundítás és a capuccino összevonásából megalkotott napuccinó csodákra képes, hiszen a gyors pihenés végén felébredő dolgozó egyből a kávé hatása alatt áll.

A fiatal amerikai dolgozók többsége szundít egy kicsit munka közben Forrás: Getty Images/iStockphoto/portishead1/Portishead1

A kutatás szerint a rendszeresen munkahelyen alvóknak akár igazuk is lehet, közülük többen dolgoztak menedzseri pozícióban és nagyobb valószínűséggel léptették elő őket az elmúlt év során. A szundítók 55 százaléka dolgozott menedzserként, szemben a nem szundítók 41 százalékával és 53 százalékukat léptették elő az elmúlt évben, míg a pihenést otthonra tartogatóknak csak a 35 százaléka.

Ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a pénzért folytatott versenyben már lemaradtak a munkahelyen sziesztázók, így feleakkora arányban kerestek évi 100 ezer dollárt, mint éber társaik.

Igaz, utóbbiak is észleltek alvással kapcsolatos problémákat, például álmosságot, fáradtságot munkahelyükön.

A kutatás idézi a Sleep.org márciusi kutatását is, mely szerint

az amerikaiak 70 százaléka nem alszik eleget, magyarázatot adva a munkahelyi, délutáni szunya iránti igényre.

Ezért sok dolgozó szerint itt az ideje a munkahelyi szunyókálás destigmatizálására. Szidalmazás helyett inkább bátorítani kéne a gyakorlatot és integrálni a munkahelyre, akár alvószobák kialakításával.