Brutális kalóztámadás és emberrablás történt a világ legveszélyesebb vizén

Szomália, kalóz
Szomáliai fegyveres lázadó (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Kalóztámadás ért egy konténerhajót a Guineai-öbölben lévő Bioko-sziget partjainál. A részletekről a gCaptain szakportál adott hírt.
Vágólapra másolva!

Támadás ért egy konténerhajót az Egyenlítői-Guineában található Bioko-sziget közelében,

az első jelentések szerint a legénység hat tagját el is rabolták.

Az esetet a Dryad Global tengerbiztonsági cég jelentette. További részletet a Dán Haditengerészet közölt, amelynek egy hadihajója egy ideje a kalózkodás megfékezését szolgáló járőrözést folytat a Guineai-öböl nemzetközi vizein.

A haditengerészet Esbern Snare fregattjához tartozó Seahawk helikopter éppen egy aktívan működő kalózcsoportot ellenőrzött a Bioko-sziget közelében, amikor vészjelzést kapott egy közeli konténerhajótól. Azonnal elindultak a hajó megmentésére.

A helikopter legénysége egy kisebb csónakot fedezett fel a hajó oldalán, amelyben több feltételezett kalóz és túsz tartózkodott.

A bűnözők éppen sietve kisebb tárgyakat dobáltak ki a csónakból, mert így nagyobb sebességet érhettek el, majd a túszokkal a fedélzeten az északi irányban található Niger-delta felé vették az irányt. A helikopter legénysége követte a csónakot, amíg az be nem lépett Nigéria nemzeti vizeire. Ezután visszatértek a fregattra.

Illusztráció Forrás: AFP

A haditengerészet jelentése szerint a konténerhajó legénységének egyik tagját lábon lőtték, ketten azóta sem kerültek elő. A megtámadott konténerhajó kilétére egy másik jelentés derített fényt, e szerint ez a libériai lajstromozású M/V Tonsberg volt. A MarineTraffic.com hajókövetési adatai szerint a Tonsberg Kamerunból a benini Cotonou-ba tartott éppen, amikor sodródni kezdett.

Az ICC Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) októberben még arról számolt be, hogy a kalóztámadások és fegyveres rablások száma a Guineai-öböl térségében az idei év első kilenc hónapjában 28-ra csökkent, tavaly ugyanebben az időszakban még 46 ilyen incidens történt.

Idén szeptemberig mindössze négy incidensről érkezett jelentés Nigéria partjainál,

szemben a 2020-as 17, illetve a 2018-as 41 hasonló esetszámmal.

A Dryad Global megjegyezte, hogy ez a legutóbbi támadás körülbelül 32 tengeri mérföldre északnyugatra történt attól a helytől, ahol októberben egy tengeri ellátóhajót ért ugyanilyen támadás. Ebben az incidensben három embert raboltak el.