Szemeteszsákokban tárolták a tisztára mosott pénzt egy brit banknál

Natwest, bank
London- July, 2021: Natwest headquarters office on Bishopsgate, City of London. A British retail and commercial bank
Vágólapra másolva!
A brit NatWest Bankot 264 millió fontra bírságolták, miután jóváhagyta, hogy szemeteszsákokban elképesztő mennyiségű tisztára mosott készpénzt helyezzenek letétbe fiókintézeteiben. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

A pénzmosási törvény elleni mulasztásai miatt 264 millió fontra (mintegy 110 milliárd forintra) bírságolták a NatWest Bankot, a beigazolódott vád szerint ugyanis

a pénzintézet fiókjaiban készpénzzel teli fekete szemeteszsákokat helyeztek el.

A legelképesztőbb, hogy az egyik bankfiók két darab, a padlótól a mennyezetig érő széfje sem volt elég ezek tárolására.

Amikor a Fowler Oldfield ékszerüzlet bradfordi ékszerészét a bank felvette ügyfelei közé, a bolt éves forgalmát 15 millió fontra becsülték, de végül öt év alatt 365 millió fontot helyezett el a banknál, ebből 264 millió fontot készpénzben.

A NatWest Bank épülete Forrás: shutterstock.com

Akkoriban a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség információkat kért az ügyfélről, ezek alapján pedig azt a következtetést vonta le, hogy mivel a letétbe helyezett bankjegyek között sok skót is volt, "ez a pénz kapcsolatban lehetett az ellenőrzött kábítószer-kereskedelemmel" - áll a bírósági dokumentumokban. (A skót bankjegyek mindig azonos méretűek a Bank of England aktuális kibocsájtású címleteivel, a különbség csupán annyi, hogy Skóciában Angliával ellentétben 1 és 100 fontos bankjegyek is forgalomban vannak az 5, 10, 20 és 50 fontosok mellett.)

A bűnüldöző szervek tisztviselői úgy vélték, hogy a nagy mennyiségű skót bankjegyek felfedezése Angliában bűncselekményre utaló jel.

A Royal Bank of Scotland csoporthoz tartozó NatWest Bank októberben bűnösnek vallotta magát három, a pénzmosás elleni előírások be nem tartására vonatkozó bűncselekményben. Ez konkrétan azzal függött össze, hogy 2012. november 8. és 2016. június 23. között nem ellenőrizte megfelelően és alaposan a Fowler Oldfield tevékenységét.

A southwarki koronabíróságon hétfőn a bankot 264.772.620 font bírság megfizetésére, valamint arra kötelezték, hogy állja az esettel összefüggésben felgyülemlett 4.297.466 font költséget, és további 460.047 font elkobzását is elrendelték a banktól.

A NatWest Bank ATM-je Forrás: shutterstock.com

Ez az első alkalom, hogy egy pénzintézet ellen büntetőeljárást indított a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (FCA) a pénzmosás elleni törvények alapján az Egyesült Királyságban.

A Fowler Oldfield ékszerboltot 2016-ban egy rendőrségi razziát követően bezárták, de már 5 évvel korábban is gyanúsnak minősítették a tevékenységeit.

Clare Montgomery ügyész szerint a cég azt állította, hogy törmelékarany felvásárlásával foglalkozik, amelyet alapos kivizsgálást követően rudak vagy szemcsék formájában eladnak az ékszerészeknek.

2013 novemberétől aztán az ékszerbolt készpénzállománya gyors növekedésnek indult, amelyet folyamatosan letétbe helyeztek a NatWest Banknál. Nemsokára már a napi 1,8 millió fontot is elérte a pénzintézetnél elhelyezett ékszerbolthoz köthető készpénz mennyisége, így 2014-re a Fowler Oldfield lett a "legjövedelmezőbb" ügyfele a bradfordi régióban.

Országszerte mintegy 50 fiókot használtak a befizetésekhez,

Southallban 2015 januárja és 2016 márciusa között 42 millió font készpénz érkezett az ékszerbolttól – mégsem tettek bejelentést arról, hogy ez gyanús lenne. A walsalli fiókban egyetlen nap alatt 700.000 fontot helyeztek letétbe.

- áll az elfogadott tényállásban.

"A készpénz megtöltötte a fiók két padlótól a mennyezetig érő széfjét. A felesleges készpénzt és más tárgyakat a páncélterembe kellett emiatt átvinni."

A NatWest Bank nyugat-yorkshire-i Halifaxban lévő fiókjába három nap alatt 750 ezer font készpénz érkezett, míg a London központjában lévő Piccadilly és New Bond Streeti fiókok annyit kaptak, hogy már bizonytalanná vált ezek kezelhetősége.

Az egyik pénztárközpontban a skót bankjegyek miatt aggódtak, amelyeknek a bíróság szerint "dohos" szaguk volt, mintha "a padlódeszkák alatt tárolták volna őket".

A NatWest Bank 2008 és 2017 márciusa között a Fowler Oldfield 165 millió fontnyi kifizetését csekkbefizetésként rögzítette a bank automatikus felügyeleti rendszerében.

A NatWest Bank azt hozta fel mentségére, hogy 700 millió fontot fektetett be a pénzügyi bűnözés elleni küzdelembe, és további 1 milliárd fontot különített el a következő öt évre ugyanebből a célból.John Kelsey-Fry a bankot képviselő védőügyvéd elmondta, hogy "a bank tisztában van azzal, hogy milyen súlyos következményekkel jár kötelezettségének elmulasztása" és az igazgatótanács nevében "mély sajnálatát" fejezte ki a történtek kapcsán.

"Mélységesen sajnáljuk, hogy 2012 és 2016 között nem követtük megfelelően nyomon egyik ügyfelünket a pénzmosás megelőzése érdekében." – nyilatkozta a NatWest Bank vezérigazgatója, Alison Rose.

"Bár a mai meghallgatással lezárul ez az ügy, továbbra is jelentős erőforrásokat fogunk fektetni a pénzügyi bűnözés elleni folyamatos küzdelembe" - tette hozzá.