Elfogadták a földkárpótlási jogszabályt

NAGY István
Budapest, 2021. november 14. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A földkárpótlási jogszabály elfogadásával megnyugtatóan rendeződhet a Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén kárpótlásra váró személyek helyzete - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint a tárcavezető az új törvény parlamenti elfogadása kapcsán.
Vágólapra másolva!

Nagy István arra emlékeztetett, hogy az Országgyűlés által a földkárpótlási jogszabály elfogadásával a rendszerváltást követő kárpótlási és részarány-kiadási törvények hiányosságait orvosolják.

A korábbi jogi keretek ugyanis nem tették lehetővé, hogy a Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén kárpótlásra váró solymári és pilisszentiváni személyek földhöz jussanak.

A törvény új kompenzációs eljárást tartalmaz a helyzet rendezésére,

az eljárás pedig nem automatikusan, hanem kérelemre indul és két szakaszból áll majd - tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kifejtette, hogy január 1-jétől három hónapon belül nyílik lehetőség a kompenzációs jogosultság megállapítására és az ehhez tartozó aranykorona érték meghatározására.

Az érintetteket ennek alapján vagy aranykorona-jogosultságonként ötvenezer forinttal, vagy pedig az aranykorona-jogosultságnak megfelelő mértékű földterülettel kompenzálják.

Nagy István szerint azon jogosultak esetében, akiknek mára már nem feltétlenül a mezőgazdasági termelés áll elképzeléseik homlokterében a pénzbeli kompenzáció választása megfelelő megoldási lehetőséget ad.

Hangsúlyozta, hogy az új szabályozás megnyugtató megoldást kínál az érintett solymári és pilisszentiváni családok elhúzódó kárpótlásának lezárására. A törvény emellett elégtételt is jelent a második világháborút követően, a kommunista rendszer alatt elszenvedett sérelmekért és igazságtalanságokért is - emelte ki az agrártárca vezetője.