Rövid időre tömegek lettek dúsgazdagok a kriptovaluták piacán

Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Különleges dolgot tapasztalhattak azok, akik kedd este ránéztek a kriptovaluta-pénztárcáikra. Több jelentős platformon ugyanis árazási probléma lépett fel, aminek következtében a rendszer azt jelezte, hogy az árfolyamok több milliárd százalékkal emelkedtek. Vagyis egy rövid időre kisbefektetők tömegei láthatták azt, hogy ezer milliárdosok lettek.
Vágólapra másolva!

Meglepő tapasztalatban lehetett részük közép-európai idő szerint kedd este a kriptovaluta-befektetőknek. Egy hiba miatt ugyanis számos nagy platformon az szerepelt, hogy az árfolyamok több milliárd százalékkal emelkedtek.

Vagyis hirtelen tömegek látták azt, hogy a kriptovalutáik értéke több ezer milliárd dollárra ugrott

– írja az RT.com.

A hiba érintette például az egyik legnagyobb kriptotőzsdének számító Coinbase-t, a Binance tulajdonában lévő, CoinMarketCap nevű árfolyamkövető weboldalt, de az olyan kisebb kriptopénztárcákat is, mint az Exodus.

Mivel csupán egy megjelenítési problémáról volt szó, ezért a kriptovaluta tulajdonosok ez idő alatt nem tudtak eladni a látszólagos vagyonukból.

Az Exodus a Twitteren azt közölte, hogy az árazási szerverükkel volt probléma, és biztosította a tulajdonosokat, hogy a pénztárcájuk teljes biztonságban van.

Egy hiba miatt néhány órára tömegek váltak milliárdossá a kriptopiacon - a pénzt azonban nem tudták elkölteni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az árfolyamok néhány órán belül helyre is álltak, és a Coinbase is közleményben jelezte, hogy csupán egy megjelenítési problémáról volt szó. A CoinMarketCap némileg lazább hangvételű Twitter-bejegyzésben kérdezte meg a felhasználókat arról, hogy „milyen érzés volt néhány órára ezer milliárdosnak lenni?"

Nem mindenki érezte azonban ennyire szórakoztatónak a helyzetet. Miközben a Twitteren mémek egész sora született a témában néhány óra alatt,

voltak olyanok, akik szerint a jelenség stabilitási és biztonsági kockázatokat is felvet.

Az egyik twitterező rávilágított például, hogy ha ez a Bank of Americánál fordult volna elő, valószínűleg már összeomlottak volna a bank részvényei.

Noha a néhány órás hiba sokaknak kétségkívül szórakoztató lehetett, valószínűleg nem ez fogja még jobban megerősíteni a kriptovalutákba vetett széleskörű bizalmat.