Így forgatta fel idén az év emberének választott Elon Musk a kriptovaluták piacát

elon musk
Vágólapra másolva!
Elon Musk alaposan megmozgatta idén a kriptovaluták piacát, ahogy többször is posztolt a közösségi médiában egyes tokenekről, illetve a Tesla maga is több bejelentést tett a kriptopénzekkel kapcsolatban. Bemutatjuk, hogy a világ leggazdagabb embere miként forgatta fel idén a kriptopiacot.
Vágólapra másolva!

Az év elején a decemberben a Time magazinban az "Év emberének" választott Elon Musk szinte az ujjai köré csavarta a kriptovaluták piacát a kijelentéseivel. A legnagyobb hullámokat azzal indította el, amikor a dogecoin nevű tokenről beszélt. Az eredetileg viccnek indult kriptopénz árfolyama akár 50 százalékot is emelkedett Musk egyetlen Twitter-bejegyzése után – derül ki a CoinDesk összefoglalójából.

Legutóbb Musk akkor mozgatta meg a dogecoin árfolyamát, amikor december 14-én közölte,

a Tesla elfogadja a tokent egyes merchandising termékeinek megvásárlásakor. A hírre a dogecoin árfolyama 43 százalékot emelkedett.

Ha az események időrendjét nézzük, Musk első fontos megszólalása február 4-én volt. Ekkor kezdett el posztolni arról a Twitteren, hogy mennyire kedveli a dogecoint, aminek hatására a token árfolyama egy óra alatt 10 százalékot, 24 órán belül pedig több mint 50 százalékot emelkedett.

Majd márciusban a Tesla bejelentette, hogy elfogad bitcoint is az autóiért. Ez akkor jelentősen megtámogatta a legnagyobb kriptovaluta árfolyamát. Májusban aztán Musk visszakozott. Elsődlegesen környezeti megfontolásokra hivatkozva közölte, leállítják a projektet, és mégsem fogadnak el bitcoint.

A hírre a token árfolyama azonnal 15 százalékot gyengült.

A bitcoin kapcsán évek óta fontos téma, hogy a mögötte álló blokklánc-hálózat rendkívül energiaigényes. Vagyis a környezeti szempontok ma már egyre fontosabbak a kriptovaluták fejlesztésekor.

A Tesla azonban pénzügyileg is érdekelt a bitcoinban. A vállalat február 8-án jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollárért vásárolt be a tokenből, amire akkor az árfolyam 19,5 százalékos emelkedéssel reagált, és felment 46.400 dollárig.

Elon Musk idén alaposan megmozgatta a kriptopiacot Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez

Jóllehet a napi 1 ezer milliárd dolláros forgalomhoz képest a Tesla 1,5 milliárdos vásárlása rendszerszinten elenyésző méret, a hír mégis hónapokig uralta a bitcoin körüli narratívát. A Tesla közben egy vagyont keresett az üzleten.

Amellett, hogy Muskot egyre gyakrabban kezdték nyíltan a piac manipulálásával vádolni, a megszólalásainak hatása általában is sokat elmond a kriptovaluták piacáról és a befektetői hangulatról.

Miközben ugyanis a tokenek mögött álló blokklánc-hálózatok egyre kifinomultabbak, az egész terület még nagyon fiatal, ugyanakkor hatalmas rajongótáborral, befektetői érdeklődéssel bír.

A hét minden napján, 24 órában működő kriptopiacon pedig sorra jelennek meg az olyan tokenek, amelyek mögött semmilyen érték vagy valódi fejlesztés nincs, egyszerűen csak spekulatív pénzügyi eszközök. Ilyen a dogecoin, vagy újabban az utódjának tartott shiba inu nevű token is.

Ha pedig egy olyan milliárdos híresség, mint Musk – akár csak viccből is – felkap egy kriptopénzt, akkor az hirtelen hatalmas árfolyam-ingadozásokat tud kiváltani.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!