Az orosz gazdaság ma a 11. legnagyobb a világon, és számos iparágban globálisan meghatározó szereplő. Oroszországban számos óriásvállalat működik, hatalmas piaci értékkel. Mutatjuk a 10 legnagyobb orosz céget.

Oroszország bővelkedik nyersanyagokban, vagyis nem meglepő, hogy a legnagyobb vállalatok körében több olyat találunk, amely ebben az iparágban aktív. A piaci érték szerinti 10 legnagyobb társaság döntő többsége a nyersanyagszektorból kerül ki – derül ki a Visual Capitalist összefoglalójából.

A december közepén mértadatok alapján a lista első helyén a Gazprom energiaóriás áll, 104,57 milliárd dolláros (közel 34 ezer milliárd forint) piaci értékkel. A második helyre a Sberbank pénzügyi szolgáltató kerül, 86,66 milliárd dolláros kapitalizációval. Hosszú évek óta ez a két társaság áll a lista élén, és gyakran váltják is egymást az első és a második helyen.

Oroszország 10 legértékesebb vállalata

1. Gazprom: 104,57 milliárd dollár (kőolaj és földgáz)

2. Sberbank: 86,66 milliárd dollár (pénzügyi szolgáltatások)

3. Rosneft: 74,12 milliárd dollár (kőolaj és földgáz)

4. Novatek: 67,91 milliárd dollár (kőolaj és földgáz)

5. Lukoil: 59,54 milliárd dollár (kőolaj és földgáz)

6. United Heavy Machinery: 57,27 milliárd dollár (gépipar)

7. Nornickel: 44,49 milliárd dollár (bányászat)

8. Polyus: 24,17 milliárd dollár (információs technológia)

9. Surgutneftegas: 19,24 milliárd dollár (kőolaj és földgáz)

10. Novolipetsk Steel: 17,03 milliárd dollár (acélipar)

A nyersanyagcégek körében több olyan vállalat is van, amely a saját területén a világ élvonalában foglal helyet.

A Gazprom, kibocsátás alapján, a világ legnagyobb földgáz-vállalata. 2018-ban ez a cég adta a teljes globális földgáztermelés 12 százalékát.

A Rosneft a világ második legnagyobb olajkitermelője a Saudi Aramco után. A piaci értéke 74,12 milliárd dollár. A 44,49 milliárd dollár értékű Nornickel a világ legnagyobb nikkelkibocsátója, 14 százalékos globális részesedéssel. De a globális élvonalban szerepel a palládium- és a platina-kitermelés területén is.

2021 december közepén a Gazprom volt Oroszország legértékesebb vállalataForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Maksim Blinov

A 24,17 milliárd dolláros értékű Polyus a világ harmadik legnagyobb aranykitermelője. A Sberbank pedig Kelet-Európa legnagyobb bankja – globálisan a 61. helyen áll.

Oroszország gazdasági súlyát jól érzékelteti, hogy az ország területén található a Föld teljes nyersanyagkészletének több mint 30 százaléka, a munkaerőpiaca pedig a hatodik legnagyobb a világon.