A vállalati csalások egyáltalán nem olyan ritkák, mint gondolnánk. Ha kiderülnek, súlyos következményekkel járhatnak - és ha a piacok legnagyobb cégeinél történnek ezek, a következmények katasztrofálisak lehetnek. A fehérgalléros csalások történetei nem Charles Ponzi hírhedt ármánykodásával kezdődtek az 1920-as években, hanem valószínűleg maguknak a vállalatoknak a kezdetéig vezethetők vissza. Mutatjuk a leghírhedtebb vállalati csalásokat, amelyek közül több is tartalmaz tanulságokat az óvatos befektetők számára.

A Wirecard-ügy

A WirecardForrás: AFP/Christof Stache

A német elektronikus fizetési vállalat a XXI. század első két évtizedében folyamatosan növekedést produkált - legalábbis mutatói szerint. A Wirecardnál ez azonban szemfényvesztésnek bizonyult, és ez ki is derült, amikor a könyvvizsgálók tavaly felfedeztek egy nagyjából 2 milliárd dolláros lyukat a Wirecard könyvelésében. Kiderült, hogy ez a pénz valójában nem is létezett, és a Wirecard valószínűleg évek óta hamisította a részvényeseknek jelentett pénzügyi adatokat. Erre válaszul tavaly júniusban letartóztatták Markus Braun vezérigazgatót. A vállalat két nappal később fizetésképtelenséget jelentett. A Wirecard látványos bukásának egyetlen jó oldala, hogy a német kormány a további hasonló bűncselekményeket kiküszöbölendő, jelentős szigorításokat vezetett be a pénzügyi szabályozásokban.

Hamisított adatokon nyugvott a Luckin Coffee sikere

Luckin CoffeeForrás: Origo

A Luckin Coffee egy kínai kávélánc, amelyet 2019 májusában vezettek be a tőzsdén 20 dolláros bevezetési árfolyammal. Kevesebb mint egy évvel később, 2020 januárjában már 50 dollár feletti részvényenkénti árfolyamot produkált. Aztán kiderült, hogy a nagy növekedési potenciállal rendelkező feltörekvő cég valójában egyáltalán nem is növekedett. Sőt, tavaly áprilisban egy belső vizsgálat kiderítette, hogy a vállalat 2019 folyamán mintegy 310 millió dolláros forgalmat hamisított azáltal, hogy a kávéra szóló utalványokat nagy tételben eladta az elnökéhez kötődő vállalatoknak. Ezzel párhuzamosan a vállalat állítólag felvett egy fiktív alkalmazottat, aki nagyjából 140 millió dollár értékben vásárolt nyersanyagokat különféle beszállítóktól. Amikor ezek a hatalmas értékű, törvénytelen üzelmek nyilvánosságra kerültek, a vállalat árfolyamai szinte napra pontosan egy évvel a tőzsdei debütálása után 1,39 dolláros mélypontra zuhantak.

A vállalat idén október végén 175 millió dolláros megállapodást kötött a részvényeseivel, akik csoportos keresetet nyújtottak be ellene. A vád szerint a Starbucks kínai riválisa csalárd módon, a bevételek meghamisításával növelte részvényeinek árfolyamát. A részvényesek ügyvédei "kiváló eredménynek" nevezték a teljes egészében készpénzben tető alá hozott egyezséget.

A Luckin Coffee tavaly decemberben beleegyezett abba, hogy 180 millió dolláros bírságot fizet az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság számviteli csalással kapcsolatos polgári jogi vádjai kapcsán büntetésként.

Wells Fargo: a lehetetlen küldetés

Wells FargoForrás: AFP/Manjunath Kiran

Míg a cikkünkben bemutatott csalások többségét a cégek felsővezetői (vezérigazgató, operatív vezető, pénzügyi vezető) követték el, a Wells Fargo amerikai multinacionális pénzügyi szolgáltató vállalat esete kicsit más. Az esetet bonyolítja, hogy a vállalat vezetői lehetetlenül magas értékesítési célokat határoztak meg az alkalmazottak felé, amelyek 2002 és 2016 között folyamatosan durvultak. Annak érdekében, hogy ezeket a kvótákat teljesíteni tudják, a bank alkalmazottait arra ösztönözték, hogy hamis számlákat nyissanak az ügyfelek neve alatt. Ha egy ügyfél például megtakarítási számlát hozott létre a banknál, az alkalmazottak titokban hitelkártyás folyószámlát is nyithattak számára. A több mint 2 millió ilyen hamis számlának köszönhetően a rövid távú nyereség az egekbe szökött. Amikor a stikli kipattant, a bankot 3 milliárd dollár megfizetésére kötelezte az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet.Idén kora ősszel egy szövetségi bíró elutasította a Wells Fargo azon kérelmét, hogy tekintse tárgytalannak az ellene indított pert, amely szerint becsapta a részvényeseket azzal kapcsolatban, hogy a továbbiakban képes tisztességes üzletmenetet folytatni. A negyedik legnagyobb amerikai bank 2018 óta a Federal Reserve és két másik amerikai pénzügyi szabályozó hatóság beleegyező határozata alapján munkálkodik azon, hogy javítsa irányítását és felügyeletét. Az amerikai jegybank azonban jelentősen korlátozta a Wells Fargo eszközeit. A részvényesek szerint a bank tisztviselői tévéinterjúkban és kongresszusi tanúvallomásokban hamisan állították, hogy a bank javított a magatartásán, miközben a hatóságok valójában "hiányosnak" és "elfogadhatatlannak" ítélték az állítólagos fejlődést.
Gregory Woods manhattani kerületi bíró szerint a részvényesek hitelt érdemlően állították, hogy különböző banki tisztviselők, köztük Tim Sloan volt vezérigazgató egyes nyilatkozatai "szándékosan vagy gondatlanul hamisak vagy félrevezetőek" voltak.

A részvényesek szerint a San Franciscó-i székhelyű Wells Fargo több mint 54 milliárd dollár piaci értéket veszített a csalások kiderülése után.

A pénzintézet ellen felhozott vádak szerint mintegy 3,5 millió számlát nyitott az ügyfelek engedélye nélkül, továbbá hitelfelvevők százezreinek generált gépjármű-biztosítást feleslegesen, azok beleegyezése nélkül.
A Wells Fargo eddig már több mint 5 milliárd dollár bírságot fizetett, miközben a FED szigorúan korlátozza a növekedési lehetőségeit.A manhattani kerületi bíró még nem hozott határozatot arról, hogy a bank vezetői szándékosan csapták-e be a részvényeseket. 

A cikkünk folytatódik, kérjük lapozzon!