Egyes művészek festményeiért, híres sportolókhoz köthető tárgyakért, illetve luxusvállalatok limitált példányszámú termékeiért hatalmas összegeket fizetnek ki a gyűjtők. Ezeknek az értéke történetükből, exkluzivitásukból és kulturális hatásukból fakad. Talán meglepő, de ugyanezen tényezők határozzák meg a különböző tornacipők árát is, amelyekből a legdrágább darabokat képekkel mutatjuk be cikkünkben.

A márkás lábbelik gyűjtése sosem volt olcsó hobbi: egy-egy exkluzív darabért a lelkes gyűjtőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Ennek hátterében az állhat, hogy a tornacipők kiléptek a sport világából, és ma már luxuscikkekként jelennek meg a divatkifutókon, valamint áhított darabokként a művészet világában.

A ranglistát olyan weboldalak segítségével állítottuk össze, mint a Wealthy Gorilla, a Newsweek, illetve a StockX. Az összegyűjtött darabok olyan irracionálisan magas áron keltek el - a legtöbb esetben aukciókon -, hogy a hagyományos kiskereskedelemben sokan egyből visszatennék a polcra ezeket a lábbeliket.

A képre kattintva tekintse meg a világ legdrágább sportcipőit!

A képre kattintva megnyílik a galériaForrás: Sotheby's