Létrejött a világ legfantasztikusabb, egyben leghosszabb vasúti útvonala

gyorsvonat Tibet
Vágólapra másolva!
Egy új vasútvonal megnyitásával Laoszban létrejött a világ leghosszabb egybefüggő vonatútja. A dél-portugáliai Lagosból egészen Szingapúrig tartó rekorder útvonal Párizson, Moszkván és Pekingen át vezet a célállomásig.
Vágólapra másolva!

Szakértők becslése szerint

a teljes út megtétele huszonegy napot vehet igénybe, és 18.755 kilométert tesz ki.

A korábbi vonatút ezen a szakaszon Vietnamban ért véget, a szerelvény "csak" 16.898 kilométeren át zötykölődött. A Roadster cikke szerint ahhoz, hogy az utasok onnan eljussanak Szingapúrba, Ho Si Minh-ból Kambodzsán keresztül Bangkokba kellett utazniuk – busszal.

Idén december elején azonban megnyílt egy nagy sebességű vasútvonal, amely a kínai Kunmingot köti össze Laosz fővárosával, Vientiánnal. Mindez azt jelenti, hogy azok, akik extrém utazásra vágynak, mostantól vásárolhatnak jegye(ke)t a világ leghosszabb, egybefüggő vonatútjára.

A monumentális utazás tizenhárom különböző országon keresztül vezet Spanyolországon, Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül Mongólián át egészen Thaiföldig és Malajziáig.

A teljes útra szóló jegy összesen mintegy 1200 euróba (kb. 450 ezer forintba) kerülhet, bár azt nem árt tudni, hogy a Covid-járvány miatt néhány járat most nem üzemel (például a leghosszabb szakaszok közül kettőn, a Párizs-Moszkván és a Moszkva-Pekingen jelenleg nem közlekednek vonatok).

A vonatozás jelentősen csökkentené az utazás szén-dioxid-kibocsátását. A portugáliai Lisszabonból a szingapúri Changi repülőtérre tartó egyirányú repülőút becslések szerint 1,67 tonna szén-dioxidot bocsátana ki. Ehhez képest a vonattal (netán busszal) megtett ugyanilyen hosszú út nagyjából 0,08 tonna szén-dioxid-kibocsátással járna.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.