Mutatjuk, milyen eredményeket hozott eddig a téli szezonális élelmiszerek ellenőrzése

Édesmindegy, cukrászda, karácsony, karácsonyi, süti,
Vannak állandó bejglik, de nincs olyan karácsony, amikor ne találnák valami extra tölteléket közöttük
Vágólapra másolva!
Országszerte összehangoltan, december hónapban kerül sor a hagyományos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésre. Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával zajló akció első, december 1-jétől 12-ig tartó időszaka kedvező tapasztalatokkal zárult - olvasható a szaktárca közleményében.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta: országosan összesen 1424 ellenőrzésre került sor a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakaszában.

A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal figyelmeztetést, 90 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, összesen 6,4 millió forint értékben.

Erdős Norbert hozzátette, az ünnepi készülődés közepette az ellenőrök fokozott figyelmet fordítottak az árusított élőhalak eredetét igazoló dokumentumokra is, amely a legtöbb helyen rendelkezésre állt. A friss sertés- és baromfihús származás feltüntetése két kivétellel megfelelt az előírásoknak.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor / Travelo

Az államtitkár kitért arra is, hogy

az ellenőrzés alá vont több mint 5600 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,1 százalékát, vagyis 173 tételt kellett kivonni a forgalomból leginkább a fogyaszthatósági, illetve a minőség-megőrzési idő lejárta miatt.

A Nébih laboratóriumaiba összesen 136 bejgli, dió, mák, aszalvány és friss csirkehús minta érkezett, mindössze 5 dió és 2 mák terméknél merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra, színre vonatkozóan. Egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonella fertőzöttséget, és a bejglik töltelék aránya is rendben volt.

Idén kiemelten ellenőrzi a hatóság a gesztenye forgalmazását is, eddig mindössze egy Kínából származó tétel volt penészes, amit kivontak a forgalomból. Az alkoholos italok ellenőrzése során sem merült fel egyelőre kifogás.