Három évtizede nem volt olyan nagy a globális gazdasági szabadság, mint tavaly

Szingapúr
Akármilyen modern ez a törpeállam, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a természet markánsan jelen legyen
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évezredek során a társadalmak nagy része nélkülözte a gazdasági szabadságot. Napjainkban viszont az emberiség történetének talán legvirágzóbb korszakát éljük, ahol a nélkülözés, a betegségek és a tudatlanság világszerte bár jelen, de ugyanakkor visszaszorulóban van, és ez nagyrészt a gazdasági szabadság előretörésének köszönhető. A washingtoni székhelyű tekintélyes kutatóműhely, The Heritage Foundation riportja, az Index of Economic Freedom évente rangsorolja a világ gazdaságilag legszabadabb országait. A következő galériás össszeállításban mutatjuk az idei győzteseket.
Vágólapra másolva!

Egy gazdaságilag szabad társadalomban az egyének szabadon dolgozhatnak, termelhetnek, fogyaszthatnak és bármilyen módon befektethetnek. Azokban az országokban, amelyek intézményei és politikája összhangban van a gazdasági szabadság alapelveivel, kimutathatóan magasabb a beruházási ráta, gyorsabb a gazdasági növekedés, nagyobb a jövedelmi szint, és kisebb a szegénységi ráta.

Összességében a nagyfokú gazdasági szabadság jólétet is hoz, hiszen eszméi szorosan összekapcsolódnak az egészségesebb társadalmakkal, a tisztább környezettel, az egy főre jutó magasabb jövedelemmel, az emberi fejlődéssel, és a demokráciával.

A gazdasági szabadság mérése kapcsán két amerikai agytröszt, a kanadai Fraser Institute valamint a washingtoni Heritage Foundation indexe a legelfogadottabb. A Heritage Foundation 2021 Index of Economic Freedom rangsora alapján - amely azt mutatja, hogy a vizsgált 184 ország politikája és intézményei milyen mértékben támogatják a gazdasági szabadságot - Magyarország idén az 55. helyre került.

Az alábbi galériás összeállításunkban az első 10 helyezett országot mutatjuk a Heritage Foundation indexe alapján:

Koppenhága
Vancouver, Kanada
London,England,circus
Észtország, Tallin
Kaohsziung, Tajvan
cork,város,írország
Luzern, Svájc
Szingapúr, Marina-öböl
Melbourne,lista,ausztrália
Wellington, Új-Zéland
Koppenhága
Vancouver, Kanada
London,England,circus
Észtország, Tallin
Kaohsziung, Tajvan
cork,város,írország
Luzern, Svájc
Szingapúr, Marina-öböl
Melbourne,lista,ausztrália
Wellington, Új-Zéland
Koppenhága
Vancouver, Kanada
London,England,circus
Észtország, Tallin
Kaohsziung, Tajvan
cork,város,írország
Luzern, Svájc
Szingapúr, Marina-öböl
Melbourne,lista,ausztrália
Wellington, Új-Zéland

A gazdasági szabadság növekedése az évek során hatott a globális gazdaságra is, amely 1995 óta több mint megkétszereződött, emberek százmillióit emelve ki így a szegénységből.

2021-ben a globális gazdasági szabadság pontszáma 61,6, ami 27 év óta a legmagasabb.

Regionális szinten viszont hatalmasak eltérések tapasztalhatók:

  • Amerika: Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Kanada továbbra is gazdaságilag a legszabadabb országok közé tartoznak, kontinentális szinten a térség meglehetősen magas munkanélküliségi rátával bír (az átlagos munkanélküliségi ráta 6,9 százalék), ráadásul

    a régió államadósságának átlagos szintje a legmagasabb a világon.

    Számos latin-amerikai országban széles körben elterjedt korrupció és nagy a monetáris instabilitás, ami rontja az eredményeket.

  • Európa: A világ 38 legszabadabb országának több mint fele (70 feletti összpontszámmal) Európában található. Ez a régió viszonylag kiterjedt és nagy múltú szabadpiaci intézményeinek, a szilárd jogállamiságnak és a rendkívül erős befektetési szabadságnak köszönheti eredményeit.
  • Afrika: A diktatúrák, a korrupció és a konfliktusok a történelem során az afrikai nemzeteket a világ gazdaságilag leginkább elnyomottjai közé kényszerítették. Vannak azonban pozitív példák is, a legszegényebb kontinens országai közül Mauritius (11.), a Seychelle-szigetek (43.) és Botswana (45.) teljesítettek a legjobban idén.
Anse Source d'Argent, La Digue, Seychelle-szigetek. Az ország gazdaságának a turizmus is jelentős ágát képezi. Fotó / Shutterstock
  • Közép-Ázsia: Az egykor a Szovjetunióhoz tartozó közép-ázsiai országok a közelmúltban megkezdték a közvetlenebb integrációt a világgazdasággal, elsősorban a természeti erőforrások exportján keresztül.

    Összességében a természeti erőforrások adják Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban és Üzbegisztánban az export mintegy 65 százalékát, Kazahsztánban és Türkmenisztánban pedig több mint 90 százalékát.

    Ennek ellenére ezeknek az országoknak még hosszú utat kell megtenniük a gazdasági szabadság elérésének terén. Üzbegisztán (108.), Türkmenisztán (167.) és Tádzsikisztán (134.) még mindig a lista hátulsó felének országai közé tartoznak.

Kilátás a Kizil Kum-sivatag muruntaui aranylelőhelyére, Üzbegisztánban. Ez a világ legnagyobb külszíni aranybányája, az aranykitermelés mennyiségét tekintve pedig a második helyen áll a világon. Forrás: Getty Images/Alexander Ryumin
  • Kelet-Ázsia és Óceánia: A nagy népesség és az erős gazdaság ellenére az olyan országok, mint Kína és India továbbra sem szabad gazdaságok. Szingapúr gazdasága viszont a második éve a világ legszabadabbja, és továbbra is az egyetlen ország a világon, amely minden indexkategóriában gazdaságilag szabadnak számít. A regionális vezetők közé még Ausztrália és Új-Zéland tartoznak.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!