A kaliforniai főügyész azzal vádolja a Walmart kiskereskedelmi óriáscéget, hogy nem a megfelelő eljárással semmisíti meg az éves szinten 1 milliós tételszámot elérő, felgyülemlő veszélyes hulladékát. A részletekről a The Guardian számolt be.

A Walmart évente több mint 1 millió akkumulátort, rovarirtó aeroszolos dobozt, tisztítószert, elektronikai terméket és más veszélyes hulladékot dob ki illegálisan a kaliforniai hulladéklerakókba – állítja a kaliforniai ügyészség.

A főügyészi hivatal 2010-ben egy hasonló perben megegyezésre jutott a Kaliforniában több mint 300 áruházat üzemeltető Walmart céggel, amely ekkor 25 millió dollárt fizetett, és beleegyezett, hogy felhagy a kidobott vagy visszaküldött termékeinek helytelen megsemmisítésével.

Walmart áruházForrás: Getty Images via AFP/Joe Raedle

Nem telt el azonban sok idő, és a cég ismét elkövette ugyanezt a hibát. 2012-ben 1,25 millió dollárt fizetett Missouri államnak egy hasonló per rendezésére. 2013-ban pedig a vállalat bűnösnek vallotta magát hat szövetségi szabálysértésben, amiért 16 kaliforniai megyében gondatlanságból szennyező anyagot juttatott a csatornákba.

A vállalat szóvivője, Randy Hargrove "indokolatlannak" nevezte a pert, és azt mondta, hogy a Walmart kész kiállni igazáért, és megvédeni magát.
"Az állam olyan szintű megfelelőséget követel meg üzleteinktől a hétköznapi háztartási termékek és egyéb cikkek hulladéklerakását illetően, amely meghaladja a törvény által előírtakat" - mondta Hargrove.

A főügyészi hivatal által 2010 óta felügyelt több mint 3.800 ellenőrzés megállapította, hogy a Walmart szeméttömörítői "legfeljebb 0,4 százalékban tartalmaznak potenciálisan aggályos tárgyakat", ezzel szemben az állami átlag 3 százalék – panaszolta a szóvivő.

A kaliforniai főügyész, Rob Bonta azonban azzal érvelt, hogy a Walmart saját ellenőrzései kimutatták, miszerint évente közel 80 tonna potenciálisan veszélyes hulladéktól szabadul meg illegálisan.Meredith Williams, a kaliforniai mérgezőanyag-ellenőrzési hivatal igazgatója a pert bejelentő sajtótájékoztatón elmondta:

A növényvédő szereket, az elektronikai eszközöket, a háztartási veszélyes hulladékokat a megfelelő eljárást követve kell megsemmisíteni, különben a levegőnkbe, a vizekbe és a talajba kerülhetnek, ami számos negatív egészségügyi következménnyel járhat, többek között rákos megbetegedésekkel, idegrendszeri rendellenességekkel, asztmával vagy tanulási zavarokkal."Az állam 2015-től az idei évig 13 megyében 58 alkalommal ellenőrizte a Walmart szemétpréselőit. Minden esetben több tucat olyan terméket találtak, amelyek veszélyes hulladéknak, egészségügyi hulladéknak vagy személyes adatokat tartalmazó vásárlói feljegyzéseknek minősülnek.

Williams hozzátette: „Érdekes módon a többi hasonló vállalat be tudja tartani a hulladékmegsemmisítési előírásokat. A Walmart, habár korábbi vétségei okán már okulhatott volna, eddig érdemben mégsem javított magatartásán."