Brutális egészségügyi károkat okozhat egy kiskereskedelmi óriáscég hanyagsága

Bitcoin ATM, automata, Walmart bitcoin, illusztráció
HALLANDALE BEACH, FLORIDA - MAY 18: People wearing protective masks walk from a Walmart store on May 18, 2021 in Hallandale Beach, Florida. Walmart announced that customers who are fully vaccinated against Covid-19 will not need to wear a mask in its stores, unless one is required by state or local laws. The announcement came after the Centers for Disease Control and Prevention said that fully vaccinated people do not need to wear a mask or stay 6 feet apart from others in most cases, whether indoors or outdoors. Joe Raedle/Getty Images/AFP (Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A kaliforniai főügyész azzal vádolja a Walmart kiskereskedelmi óriáscéget, hogy nem a megfelelő eljárással semmisíti meg az éves szinten 1 milliós tételszámot elérő, felgyülemlő veszélyes hulladékát. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

A Walmart évente több mint 1 millió akkumulátort, rovarirtó aeroszolos dobozt, tisztítószert, elektronikai terméket és más veszélyes hulladékot dob ki illegálisan a kaliforniai hulladéklerakókba – állítja a kaliforniai ügyészség.

A főügyészi hivatal 2010-ben egy hasonló perben megegyezésre jutott a Kaliforniában több mint 300 áruházat üzemeltető Walmart céggel,

amely ekkor 25 millió dollárt fizetett, és beleegyezett, hogy felhagy a kidobott vagy visszaküldött termékeinek helytelen megsemmisítésével.

Walmart áruház Forrás: Getty Images via AFP/Joe Raedle

Nem telt el azonban sok idő, és a cég ismét elkövette ugyanezt a hibát. 2012-ben 1,25 millió dollárt fizetett Missouri államnak egy hasonló per rendezésére. 2013-ban pedig a vállalat bűnösnek vallotta magát hat szövetségi szabálysértésben, amiért 16 kaliforniai megyében gondatlanságból szennyező anyagot juttatott a csatornákba.

A vállalat szóvivője, Randy Hargrove "indokolatlannak" nevezte a pert, és azt mondta, hogy a Walmart kész kiállni igazáért, és megvédeni magát.


"Az állam olyan szintű megfelelőséget követel meg üzleteinktől a hétköznapi háztartási termékek és egyéb cikkek hulladéklerakását illetően, amely meghaladja a törvény által előírtakat" - mondta Hargrove.

A főügyészi hivatal által 2010 óta felügyelt több mint 3.800 ellenőrzés megállapította, hogy a Walmart szeméttömörítői "legfeljebb 0,4 százalékban tartalmaznak potenciálisan aggályos tárgyakat", ezzel szemben az állami átlag 3 százalék – panaszolta a szóvivő.

A kaliforniai főügyész, Rob Bonta azonban azzal érvelt, hogy a Walmart saját ellenőrzései kimutatták, miszerint

évente közel 80 tonna potenciálisan veszélyes hulladéktól szabadul meg illegálisan.

Meredith Williams, a kaliforniai mérgezőanyag-ellenőrzési hivatal igazgatója a pert bejelentő sajtótájékoztatón elmondta:

Az állam 2015-től az idei évig 13 megyében 58 alkalommal ellenőrizte a Walmart szemétpréselőit. Minden esetben több tucat olyan terméket találtak, amelyek veszélyes hulladéknak, egészségügyi hulladéknak vagy személyes adatokat tartalmazó vásárlói feljegyzéseknek minősülnek.

Williams hozzátette: „Érdekes módon a többi hasonló vállalat be tudja tartani a hulladékmegsemmisítési előírásokat. A Walmart, habár korábbi vétségei okán már okulhatott volna, eddig érdemben mégsem javított magatartásán."