Újabb hónapot zárt áremelkedéssel az országos albérletpiac, a januári mélyponthoz képest már bőven két számjegyű az emelkedés, de a koronavírus-járvány előtti csúcsot még nem érte el. A fővároson kívüli piacon a megyeszékhelyek listájának élén csere történt. Az ingatlan.com friss összeállítása egyrészt ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindex novemberi alakulását, továbbá bemutatja, hogy decemberben mennyiért kínálatták kiadásra a lakóingatlanokat a tulajdonosok.

Havi 1-2 százalékos drágulás február óta

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint az országos átlagos bérleti díjak novemberben 1,1 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbit, Budapesten 1,4 százalékos havi drágulás következett be. Éves szinten országosan 11 százalékos, Budapesten 10,5 százalékos bérletidíj-emelkedés látható az albérletpiacon.

Forrás: ingatlan.com

"Többéves távlatban nézve a bérleti díjakat, az látható, hogy a koronavírus-járvány hatása miatti keresletcsökkenés eredményeként januárban kerültek mélypontra. Ahhoz képest az országos átlagárak 13 százalékkal nőttek novemberre. A fokozatos áremelkedés ellenére még mindig nincsenek csúcson a bérleti díjak. A 2015-ös szintekhez képest novemberben több mint 42 százalékkal álltak magasabban az albérletárak, ami megközelíti, de nem éri el a 2020 januári csúcsot, amikor közel 46 százaléknál járt a mutató - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: "Éves szinten az észak-magyarországi régióban volt a legütemesebb az áremelkedés, az érintett megyékben - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád - átlagosan több mint 12 százalékkal drágultak az albérletek. A többi országrészt - Pest megyét, Közép-Dunántúlt, Nyugat-Dunántúlt, Dél-Dunántúlt, Észak-Alföldet és Dél-Alföldet 7,2-10,5 százalékos növekedés jellemezte."

Forrás: ingatlan.com

Helycsere a megyeszékhelyen rangsorában

A novemberi tényadatok mellett az elemzésből kiderül, hogy decemberben mennyiért kínálták a kiadó lakásokat a tulajdonosok. Bár a fővárosban továbbra is 150 ezer forint az átlagos díj, ez nem jelent változást novemberhez képest, ugyanakkor azért vannak változások. Az V. kerület a legdrágább, ám a bérleti díj a novemberi 217 ezer forintról 240 ezer forintra ugrott decemberre.

A legolcsóbb városrész Soroksár, a XXIII. kerületben havonta átlagban 107,5 ezer forintért kínálták az ingatlanokat. Ez az összeg minimális csökkenést jelent a novemberi 110 ezer forinthoz képest.

Forrás: ingatlan.com

A Budapesten kívüli piacon változott a helyzet. A decemberi adatok szerint Székesfehérváron 124 ezer forintba került egy albérlet egy hónapra a kínálat alapján. Ezzel Fejér megye székhelye átvette a vezetést a novemberben még 130 ezer forintos díjjal élen álló Veszprémtől, ahol decemberre 122,5 ezer forintra süllyedtek az átlagos albérletárak,így a Balaton-közeli megyeszékhely a második helyre került a legújabb rangsorban. A harmadik hely Debrecené, ahol 120 ezres bérleti díjat mutat a kínálati piac.

A megyeszékhelyek listáját Békéscsaba és Salgótarján zárja, mindkét megyeszékhelyen 80 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.