Az USA-ban cukor-, Japánban sültkrumpli-hiány fenyeget az ünnepek előtt

Krumpli, burgonya, french fries, sült krumpli
(dpa) - Two fingers are picking a chip, Duesseldorf, 4 December 2002. The ministry for consumer protection, food and agriculture presented the results of 1,000 foods tested for acrylamide, a substance which is likely to cause cancer. French fries, potatoe crisps and crispbread showed very high levels of acrylamide. This confirms a Swedish study which also found that acrylamide is formed when foods that are high in carbohydrate are heated (baked, fried, roasted etc.). The ministry suggests to heat the respective foods as modestly as possible to keep the potential health risk low.
Vágólapra másolva!
Japánban a McDonald's közölte, hogy a sültkrumpli hiánya miatt (az alapanyagból van kevés) csak kis adagban árulják az ételt december 30-ig az éttermekben annak érdekében, hogy mindenki hozzájuthasson még az év hátralévő részében. Ugyanakkor az Egyesült Államok vállalatai sem tudnak lépést tartani a megrendelésekkel, mivel nincs elegendő cukor az édességek készítéséhez.
Vágólapra másolva!

Szállítási és ellátási problémákkal küzdenek a cégek az USA-ban és Japánban. Az utóbbi országban megtalálható McDonald's éttermekben péntektől átmenetileg korlátozzák a sülkrumpli értékesítését. A The Guardian cikke szerint december 30-ig csak kis adagokban lehet majd hozzájutni a hasábburgonyához, azonban az nem derült ki, hogy hogyan fogják ezt szabályozni a vállalat dolgozói.

A cég a kanadai Vancouver melletti kikötőből importálja a krumplit, azonban a beszállító hajók késnek a világjárvány globális ellátási láncra gyakorolt hatása, illetve az árvízkárok miatt. A BBC cikke szerint a vállalat repülőgépszállítással próbálja megoldani a problémát.

A képen a McDonal's sültkrumplija látható Forrás: ddp images via AFP/Joerg Koch

Az Egyesült Államokban pedig az édességgyártóknak okoz komoly fejtörést, hogy honnan tudnának megfelelő mennyiségű cukrot beszerezni az ünnepi megrendelésekhez. A Fox Business megírta, hogy a tavalyi évhez képest a szezonális édesipari termékek értékesítése 20 százalékkal nőtt a december 5-ig tartó öt hetes időszakban, míg a téli finomságok (a csokoládé kivételével) értékesítése több mint 30 százalékkal növekedett. Így nem meglepő, hogy az ország vállalatai nem tudnak lépést tartani a megrendelésekkel.

A hiány hátterében többek között az állhat, hogy az USA az éves cukorszükséglet mintegy negyedét importálja más országokból,

mivel a hazai cukorrépa-termés egy része elpusztult, amikor az Ida hurrikán végigsöpört Louisianán. Mindemellett a folyamatos fuvardíjak emelkedése Brazíliában és Thaiföldön (a világ két legnagyobb cukortermelője) sem segít az ország hiányproblémájának megoldásában.