Döbbenetes, mennyibe került a világ 10 legdrágább természeti katasztrófája

Ida hurrikán Louisiana
GRAND ISLE, LA - SEPTEMBER 4: A bent stop sign in a storm damaged neighborhood after Hurricane Ida on September 4, 2021 in Grand Isle, Louisiana. Ida made landfall as a Category 4 hurricane six days before in Louisiana and brought flooding, wind damage and power outages along the Gulf Coast. Sean Rayford/Getty Images/AFP (Photo by Sean Rayford / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Christian Aid brit segélyszervezet számításai alapján a világ tíz legköltségesebb természeti katasztrófája idén több mint 170 milliárd dolláros kárt okozott, ez 20 milliárd dolláros drágulás tavalyhoz képest. A Swiss Re viszontbiztosító ennél is megdöbbentőbb adatot tett közzé.A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

A Christian Aid brit segélyszervezet szerint a károk költségének 13 százalékos növekedése az éghajlatváltozás hatásait tükrözi, a legdrágább az Ida hurrikán volt. A nevezett 10 katasztrófa legalább 1.075 ember halálát okozta, de ami még drámaibb, hogy

több mint egy millióan kényszerültek miattuk lakóhelyük elhagyására.

A segélyszervezet a biztosítási kárigények alapján számítja ki évente a különféle természeti katasztrófák becsült költségeit.

Az Ida hurrikán tombolása Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sean Rayford

A legdrágább katasztrófa 2021-ben az Ida hurrikán volt, amely az Egyesült Államok keleti részén pusztított, és mintegy 65 milliárd dollárnyi kárt okozott. Miután augusztus végén lecsapott Louisianára, észak felé vette útját, majd New Yorkban és környékén okozott kiterjedt áradásokat.

Az elképzelt dobogó második fokára a júliusban

Németországban és Belgiumban bekövetkezett halálos árvíz

kerülhetett, amely mintegy 43 milliárd dolláros kárt okozott.

A Texas állambeli hideghullám és téli vihar, amely a hatalmas állam elektromos hálózatát is kiiktatta 23 milliárd dolláros költséggel járt – így bronzérmesként kerülhetett fel a listára.

A kínai Henan tartományt júliusban sújtó árvíz becslések szerint 17,6 milliárd dollárba került.
A további horribilis összegekbe kerülő természeti csapások közé tartozik a kanadai árvíz, a szőlőültetvényeket megrongáló tavaszi fagy Franciaországban, valamint a májusi indiai és bangladesi ciklon is.

A jelentés készítői elismerték, hogy értékelésük főként a gazdag országokban bekövetkezett katasztrófákra terjed ki,

ahol az infrastruktúra jobban biztosított, és hogy a szegény országokat sújtó katasztrófák pénzügyi áldozatai gyakran felbecsülhetetlenek. Példaként említette Dél-Szudánt, ahol az árvíz mintegy 800.000 embert érintett.

- jegyezte meg a Christian Aid.

A Swiss Re a segélyszervezetnél durvább becsült kárösszeget hozott nyilvánosságra.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re becslése szerint ugyanis a természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárási események idén mintegy 250 milliárd dollárnyi kárt okoztak, ami 24 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.