Január elsejétől változnak a csok szabályai

család Tökéletességre törekedsz? Kínos pillanatokat okozhatsz vele magadnak
Vágólapra másolva!
Masszív méretű Magyar Közlönyt adott ki éjjel az állam, amelyben több fontos törvényt és rendeletet is megváltoztattak, számolt be róla a Világgazdaság. Az egyik legfontosabb és legtöbbeket érintő például a családok támogatásaira vonatkozó rendeletek módosítása. Bár gyökeres változásokra nem kell számítani, inkább pontosítások történtek az eddig nem egyértelmű részeknél, így is lesznek olyanok, akiknek az életét befolyásolják a most hozott rendelkezések.
Vágólapra másolva!

Az egyik legfontosabb például, hogy a módosítás értelmében új lakás építéséhez, vásárlásához és használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, ha a fiatal házaspár a korábban megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt vett igénybe, megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményre irányuló újabb támogatási szerződést csak akkor köthetnek, ha a korábbi szerződésben foglalt gyermekvállalás maradéktalanul teljesült,

olvasható a Közlönyben.

Szintén változott az is, hogy a csok immár új lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy az egyszerű bejelentéshez kötött új lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően a már megkötött, családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló támogatási szerződés szerinti támogatási összeget megalapozó gyermekszámon felül további – a támogatási kérelem benyújtását követően a 12. várandóssági hetet betöltött, megszületett vagy örökbefogadott meglévő gyermekre is igényelhető.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Szintén módosították a családok támogatásaira vonatkozó kormányrendeletet is, ahol olyan részeket pontosítottak, hogy

például tetőtér beépítés esetén akkor érvényes a támogatás, ha a beépítés az építmény térfogatnövelésével nem jár.

A három- vagy többgyermekes családok lakácélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló rendeletet pedig úgy módosították, hogy abba már bekerült a lakáscélú pénzügyi lízingszerződés is, azaz nem csak jelzáloghitel-szerződésekre lehet igényelni január elsejétől.