Az emberiség már évezredek óta kémleli az eget, és legalább olyan régóta álmodozik a világűrbe jutásról is. Napjainkra a leggazdagabbak valóra is válthatják ezt az álmot, csupán annyi a dolguk, hogy óriási pénzekért jegyet vesznek egy űrrepülésre. Galériás összeállításunkban most azokat a hírességeket mutatjuk meg, akiknek már ott lapul az űrrepülőjegy a zsebében, és a közeljövőben Hollywood mellett a kozmoszt is meghódítják majd.

Az „űrőrület" 2013-ban kezdődött, amikor Richard Branson, a Virgin Galactic űrrepülési vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy helyet árul egy olyan repülőútra, amely a Föld atmoszféráján túl, az űr peremére viszi az utasát, néhány perces időtartam erejéig. Habár a jegyek ára meglehetősen borsos volt - például Rihanna 750 ezer dollárért, azaz mintegy 230 millió forintért vásárolt három jegyet Branson cégénél -, ennek ellenére a híres színészek, zenészek és a milliárdos sztárok az elsők között foglalták le a helyeket.

Az űrturizmus mint iparág

Richard Branson és Jeff Bezos, mindketten az űripar titánjai, elképesztő pénzeket fektettek a kereskedelmi űrrepülésbe, lehetőséget kínálva ezzel a szupergazdagoknak, hogy egy olyan élményben részesüljenek, amely a legtöbb ember számára elérhetetlen.

Az alábbi galériában azok a hírességek láthatók, akik már űrturisták voltak, vagy lesznek - kattintson a képre!

William Shatner a híres sci-fi sorozat, a Star Trek kapitánya idén októberben valódi űrutazást is tett. Kattintson a képre, hogy lássa azokat a sztárokat, akiknek már szintén meg van a jegye a kozmoszba!Forrás: Getty Images/2018 Santiago Felipe/Santiago Felipe

Idén októberben tett sikeres űrutazást William Shatner kanadai színész a Jeff Bezos tulajdonában lévő, Blue Origin űripari cég New Shepard nevű űrhajójával. Shatner ezzel új rekordot is beállított, mivel ő lett a legidősebb, űrrepülésen részt vett ember.

A 90 éves Shatner, akit sokan a Star Trek tudományos-fantasztikus tévésorozat Kirk kapitányaként ismernek a világűrbe tett kirándulása után egy videóüzenetben a következőket mondta:
A világon mindenkinek ezt kell tennie. A világon mindenkinek látnia kell. Hihetetlen volt." Habár az nem valószínű, hogy az elkövetkező pár évben a hétköznapi emberek nagy része már tanúja lehetne ennek a megindító élménynek, a magáncégek nagyméretű befektetései alapján viszont jogosan lehet következtetni arra - ahogy az Origo bemutatta -, hogy az űrturizmus hosszútávon egyre jelentősebb iparággá válik.