A World Resource Institute (WRI) nemrég publikált, az éghajlatváltozás helyzetéről szóló 2022-es új jelentése szerint nyugodtan ehetünk hamburgert, ha éppen ezt kívánja a szervezetünk, ugyanis ezzel nem bántjuk bolygónkat,
ha étvágyunkat csupán heti két adag elfogyasztására korlátozzuk.
Kiszámolták, hogy a nagy húsfogyasztású régiókban a napi húsfogyasztást 2030-ra fejenként 79 kilókalóriára, 2050-re pedig 60 kilokalóriára kellene csökkenteni, ha a globális hőmérséklet-emelkedést másfél fokra szeretnénk korlátozni (a párizsi megállapodás értelmében). Ez egy népszerű étellel illusztrálva pontosan annyi, mint heti két darab marhahúsos hamburger.
A hamburgert kedvelőknek viszont talán nehéz ezt szigorú korlátozást betartani. Ráadásul a szakértők szerint a Föld megmentéséhez ez fontos, de nem elengedő korlátozás. Ugyanis
a heti két hamburgerben található hús mellett azon a héten más állati eredetű ételt már nem fogyaszthatnánk.
A jelentés továbbá prioritásként nevesíti a tömegközlekedés gyorsabb bővítését, az éves erdőirtás mértékének csökkentését, valamint a karbonsemlegesség elérését is. Egy további jelentős aggodalomra okot adó iparág a mezőgazdaság, ugyanis annak szennyező kibocsátása kezdettől fogva folyamatosan nő.
Az új, kétszáz oldalas jelentés azt is kimutatta, hogy az élhetőbb Föld érdekében az egészségesebb, fenntarthatóbb étrendre való átállásnak a jelenleginél ötször gyorsabban kellene megvalósulnia. Röviden tehát: több zöldséget és jóval kevesebb állati eredetű ételt fogyasszunk, ha szeretnénk megóvni bolygónkat.
Forrás: futurism