Fenyőmaggal oldaná meg élelmezési válságát Észak-Korea

Fenyőmag kereskedők Khostban, Afganisztánban, 2021, illusztráció
KHOST, AFGHANISTAN - DECEMBER 4: Afghan pine nuts are seen traders share their problems in Khost, Afghanistan on December 4, 2021. Traders say that if Afghan pine nuts are not exported to foreign countries, they will lose millions of dollars. (Photo by Sardar Shafaq/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár a kormány hivatalosan nem ismeri el a koronavírus-fertőzés jelenlétét az országban, Észak-Koreában a szigorú járványügyi - hivatalosan: megelőző - intézkedések mellékhatása a súlyos gazdasági visszaesés volt, amely miatt humanitáriusválság-közeli állapotok uralkodnak az ország egyes részein. Habár a koronavírus-járvány miatt közel két éve fennálló határzár máig nem lazult jelentősen, a Daily NK most arról számolt be, hogy az észak-koreai hatóságok Észak-Hamgjong tartománynak a napokban engedélyt adtak a kínaiakkal való kereskedelemre.
Vágólapra másolva!

A központi kormányzat felhatalmazását követően a régió vezetői szerződést kötöttek fenyőmag eladásáról egy kínai kereskedelmi céggel. Az Észak-Korea legészakibb tartományában szüretelt fenyőmagot Nampho városának kikötőjén keresztül jutattják el Kínának, amely nagyjából 50 kilométerre fekszik a fővárostól, Phenjantól, és egyben az ország legjelentősebb kikötővárosa. Az értékes terményért cserébe a kínaiak

élelmiszert, cukrot, műtrágyát, [étkezési] olajat és egyéb olyan tárgyakat biztosítanak, amelyekre a hétköznapi embereknek életük javítása érdekében nagy szükségük van.

A fenyőmag egyébként önmagában értékes és tápláló élelmiszer lehet, az európai konyhában is ismert nyers és pirított formában is, ám természetesen fogyasztásának kizárólagossága messze nem elégséges az emberi szervezet számára.

Fenyőmagvak Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/Sardar Shafaq

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy Észak-Korea még mindig szünetelteti külkereskedelmét a világ többi országával, köztük Kínával is, indoklása szerint azért, hogy elejét vegye a koronavírus terjedésének, részben pedig egyes nemzetközi szankciók miatt.

Az ország legfőbb vezetője, Kim Dzsongun szerint a Covid-19 valószínűleg a behozott száraz áruk, például gabonarakományok, vagy a mezőgazdasági gépek felületén is fertőzőképes marad.

Legalábbis a diktátor ezt az indokot hozta fel annak kapcsán, hogy Észak-Korea sorra hosszabbítja meg az importkorlátozásokat - mindezt úgy, hogy közben az embereket vélhetően az elégtelen élelmiszerellátás és az élelmezési válság fenyegeti.

Habár a fenyőmag kereskedelme esetében most ugyan kivételt tettek, de a források szerint a vezetés továbbra is azt hangsúlyozza, hogy be kell tartania az ország „sürgősségi karanténrendszerét" amelybe beletartozik az importcikkek alapos karanténozása is.