Beruházásokat támogató változásokkal indul az év

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Architects with cell phone drinking coffee in office.
Vágólapra másolva!
Egyaránt kedvező változásokkal indul az új év, többek között a társasági adóban, a helyi iparűzési adóban, a kisvállalati adóban és a munkáltatói adóterhek tekintetében is. Az ICT Business Advisory Zrt. adótanácsadó cég közleményében összefoglalta az idei év legfontosabb adóváltozásait.
Vágólapra másolva!

Elérhető közelségbe került a fejlesztési adókedvezmény a KKV cégek számára

A KKV-k előtt is korábban nem látott lehetőség nyílik adókedvezmény érvényesítésére a fejlesztésekkel kapcsolatban – fogalmazott dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. adószakértő partnere.

A fejlesztési adókedvezmény sok KKV számára ismeretlen, hiszen eddig több százmilliós beruházás esetén lehetett csak igénybe venni ezt a társasági adókedvezményt. A beruházás értékhatára 2019-ben még 500 millió forint volt, 2022. január 1-től a kisvállalkozások esetében a jelenértéken legalább 50 millió forintos, középvállalkozásoknál a jelenértéken legalább 100 millió forintos beruházásnál is alkalmazható a fejlesztési adókedvezmény.

Így

a KKV-szektor esetében is egyre szélesebb körben lesz elérhető ez a típusú adókedvezmény, melynek köszönhetően az új beruházásoknál lehetőségük lesz a cégeknek, hogy azok után akár 13 adóévig adókedvezményt érvényesítsenek.

A KKV-k előtt is korábban nem látott lehetőség nyílik adókedvezmény érvényesítésére a fejlesztésekkel kapcsolatban (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

Újdonság, hogy a Pest megyei cégek sem lesznek kivételek, hiszen 2022-től a regionális támogatási térkép is megváltozik, amely értelmében a térség cégeinek is elérhető lesz az 50 százalékos mértékű támogatási intenzitás, amely ezen adóváltozással együtt rendkívül beruházás ösztönző hatású lehet. Fontos, hogy nem adóalap kedvezményről, hanem a fizetendő adóból érvényesíthető adókedvezményről van szó. – hívta fel a figyelmet a lényeges különbségre dr. Korponai Babett.

Érvényesíthető 2022-ben a helyi iparűzési adó felezése is

A helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékban maximalizálódott, a 4 milliárd forint árbevétel, valamint mérlegfőösszeg alatti kis- és középvállalkozások esetében, 2021-re vonatkozóan. 2021. évben megfizetett adóelőlegeikre vonatkozóan is érvényesíthető volt az 50 százalékos mérséklés az érintett vállalkozások esetében, amennyiben február 25-ig benyújtották az adóelőleg nyilatkozatot a csökkentési igényről. A törvényi feltételeknek megfelelő vállalkozások, akik nem nyilatkoztak az adóelőleg mérsékléséről, az adókedvezményt a 2021. adóévről szóló, 2022 május 31-ig benyújtandó bevallásban vehetik igénybe.

A feltételeknek megfelelő kis- és középvállalkozások a 2022-es évre vonatkozóan is alkalmazhatják majd az adóelőleg felezési és csökkentett adó fizetési lehetőséget.

Csökkent a Kisvállalati (KIVA) adó

Az elmúlt években nagyon népszerű Kisvállalati adó kulcsa 11 százalékról 10 százalékra csökkent.
Csökkentek a munkáltatói terhek is, csökken az adónemek közötti olló.
A szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra csökken, a szakképzési hozzájárulás pedig januártól kivezetésre került. Mivel ez a változás a társasági adó hatálya alatt lévő vállalkozásokat is pozitívan érinti, így egyre jobban záródik az olló a KIVA és a TAO adónemek között. A beruházások mértéke nagyban befolyásolja, hogy melyik adónem éri meg jobban a vállalkozásoknak, ezért érdemes alapos számításokat végezni – figyelmeztet dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. adószakértő partnere.

Csökkent az Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

A munkabéreket terhelő járulékok csökkenésével párhuzamosan a kifizetőt terhelő EKHO összege 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye

A szakképzési hozzájárulás megszüntetése következményeként a szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést munkáltatóként megkötő adóalany számára a szociális hozzájárulási adóból fogják biztosítani a korábban a szakképzési hozzájárulás kapcsán a bruttó kötelezettség tekintetében érvényesíthető kedvezmények igénybevételét. A 2022. augusztus 1-jét követően a szakképzési hozzájárulás adónemre befizetett bevételt szociális hozzájárulási adóként kell nyilvántartani, a fennálló követeléseket és kötelezettségeket a szociális hozzájárulási adó terhére kell rendezni.

Változott a kerékpár magáncélú használatának Szja kötelezettsége

Új szabályozás, hogy a 2022. január 1-től a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használata mentes az szja alól. Ennek feltétele, hogy a kerékpár vagy kizárólag emberi erővel hajtható vagy max. 300 W teljesítményű elektromos motorral van felszerelve.

Illusztráció Forrás: AFP/TT News Agency/Stina Stjernkvist

Szja mentességet hozott 2022 a 25 év alatti fiataloknak

2022. január 1-jétől a 25 év alatti magánszemélyek szja-mentességet kapnak. A kedvezmény a munkaviszonyból származó jövedelemre, az adóköteles TB ellátásra és a nem önálló tevékenységből származó jövedelemre terjed ki. A kedvezmény maximalizálva van a tárgyévet megelőző július havi nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset összegéig, valamint csak a jogosultsági hónapokra alkalmazható. A végkielégítésre, az ingatlanból származó jövedelemre, egyéb jövedelemre és az elkülönülten adózó jövedelmekre, juttatásokra és a vállalkozói osztalékalapba tartozó jövedelemre nem vonatkozik az szja-mentesség.

Ágazati különadók változásai

Tekintettel arra, hogy a gyakorlati alkalmazás szempontjából a 2022. évben, a 2021. évről benyújtandó adóbevallásban lehet elsőként alkalmazni, érdemes megemlíteni a nyári adócsomag elfogadásával bevezetett veszteségelhatárolás intézményét az energiaellátók jövedelemadójába. Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. adószakértő partnere azt is kiemelte, hogy 2022-től megszűnik a kockázati tőkealap-kezelők, a tőzsde, az árutőzsdei szolgáltatók pénzügyi szervezetek különadó kötelezettsége.

A további, a KKV-szektort érintő adóváltozásokért kérjük, lapozzon!