Tovább nőttek a keresetek tavaly októberben

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Financial stock market graph and rows of coins growth, abstract and symbol for finance concept, business investment and currency exchange, on blue background.
Vágólapra másolva!
Tavaly októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete 8,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó átlagkereset 431.300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 286.800 forint volt - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A 6,5 százalékos októberi inflációval számolva

a reálkeresetek 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,9, a költségvetésben - az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben - ezt meghaladóan, 9,4 százalékkal nőttek.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 409.200 forintra becsülhető, 8,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A bruttó kereset mediánértéke - aminél ugyanannyian kerestek többet, mint ahányan kevesebbet 350.100 forint volt, 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A múlt év első tíz hónapjában 2021. január-októberben a bruttó átlagkereset 428.900, a nettó átlagkereset 285.200 forintot ért el, mindkettő 8,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A reálkereset 3,7 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,6 százalékos növekedése mellett.