Egy befektetési guru 120 milliárd dollárt keresett az Apple szárnyalásával

Tőzsdeguruk Warren Buffett
Forbes Media Centennial Celebration
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 19: Philanthropist Warren Buffett is joined onstage by 24 other philanthropist and influential business people featured on the Forbes list of 100 Greatest Business Minds during the Forbes Media Centennial Celebration at Pier 60 on September 19, 2017 in New York City. (Photo by Daniel Zuchnik/WireImage)
Vágólapra másolva!
Az egyik legismertebb amerikai befektetőnek számító Warren Buffett cége az Apple egyik legnagyobb részvényese. Ahogy pedig az iPhone gyártójának értéke a napokban elérte a 3 ezer milliárd dolláros álomhatárt, a guru egyedül több mint 120 milliárd dollárt keresett.
Vágólapra másolva!

A sokszor csak „omahai orákulumként" emlegetett Warren Buffett nemcsak az USA egyik legismertebb befektetője, de az Apple részvényének régi híve is. Vállalata, a Berkshire Hathaway még 2016-ban kezdett el Apple papírokat vásárolni, és 2018 közepére már 5 százalékos részesedése volt a technológia óriásban.

Ez a részesedés akkor 36 milliárd dollárt ért, azonban ma már a befektetés értéke eléri a 160 milliárd dollárt.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az iPhone gyártójának piaci értéke a napokban már átlépte a 3 ezer milliárd dolláros álomhatárt is – írja a CNBC. Vagyis Buffett cége az elmúlt években csak az Apple részvényeivel több mint 120 milliárd dollárt keresett.

Érdekesség, hogy a 91 éves Buffett hosszú időn át úgy nyilatkozott, hogy igyekszik távol tartani magát a népszerű technológiai vállalatoktól. Ahogy azonban a Berkshire befektetési stratégiájának kialakítását egyre inkább átadta fiatalabb szakembereknek, úgy nőtt meg az Apple részaránya a Berkshire portfóliójában. Jelenleg az Apple több mint 40 százalékot tesz ki a vállalat befektetési portfóliójában.

Buffett egyébként az elmúlt években több nyilatkozatban is hangsúlyozta, mennyire fontos az Apple a Berkshire számára.

2020 februárjában például azt mondta, nem is részvényként gondol az Apple-re, hanem a Berkshire „üzletágaként".

Korábban pedig úgy nyilatkozott, hogy az iPhone egyik sajátossága, hogy egy „ragadós" termék, vagyis az Apple ökoszisztémáján belül tartja a fogyasztóit.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!