Ez történhet idén az arany árával

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Gold Bullion on 100 US Dollar Note
Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama idén elérheti akár az unciánkénti 2100 dolláros árfolyamot is – vélik egyes elemzők. Az amerikai dollár gyengülése és a globálisan tapasztalható infláció ugyanis a nemesfém felé terelheti a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Az idei évben jelentősen megnőhet az arany népszerűsége a befektetők szemében. A nemesfém ugyanis hagyományosan biztonságos menedékként szolgál a bizonytalan világgazdasági környezetben. Egyes elemzők pedig azzal számolnak, hogy az amerikai dollár gyengülése, illetve a globálisan tapasztalható inflációs nyomás egyaránt megágyazhat az arany drágulásának.

A Fat Prophets alapkezelő elemzője, David Lennox pedig a fentiek miatt úgy látja, akár az unciánkénti 2100 dolláros aranyár is reális lehet 2022-ben

– írja a CNBC.

A 2100 dolláros jóslat valósággá válása pedig azt jelentené, hogy az azonnali szállítású arany árfolyama megdöntené a 2020 augusztusában beállított, unciánkénti 2063 dolláros záróár rekordját. Lennox úgy látja, az új csúcs idén reális lehet, ám azon túl már nem valószínű további jelentős emelkedés.

Az arany unciánkénti árfolyamának alakulása 2021 júniusa óta Forrás: Investing.com

A szakértő előrejelzése természetesen nem garancia az aranyár alakulására, sőt, a legfontosabb kritérium még nem is teljesült.

Az arany lendületes drágulásához ugyanis fontos lenne az amerikai dollár érezhető gyengülése, ami egyelőre nem történt meg

– olyannyira, hogy a napokban a dollár inkább erősödött a főbb devizákhoz képest.

A másik két kritérium, amely megágyazhat az arany drágulásának, azonban már jobban érezhető. Az egyik az amerikai infláció megugrása, a másik pedig a globális geopolitikai feszültségek fokozódása. Ezek elvileg mind olyan kockázati tényezők, melyek ellen az arany hagyományosan védelmet jelent.

Közép-európai idő szerint szerda este az arany árfolyama unciánként 1813 dollár körül mozgott.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!