Egy évünk maradt babaváró hitelt igényelni

terhes kismama A várandósság "fertőző" lehet, erre a megállapításra jutottak a kutatók
A babaváró támogatást már a most júliusban születendő kisbabák családjai is igénybe vehetik (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a babaváró hitelből. A Duna House Pénzügyek felmérése szerint az igénylők közel háromnegyede költi ingatlanvásárlásra az elnyert hozzájárulás összegét. Ezzel arányosan csökken a felújításra, bővítésre, megtakarításra vagy hitelkiváltásra fordított támogatások száma. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön több mint két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen - derül ki a Duna House közleményéből. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján közel 1.400 milliárd forintot folyósítottak a babaváró hiteligénylés fedezésére 2019-es indulása óta. A program meghirdetésétől eltelt időben a tavalyi január-június időszak bizonyult a „leggyengébbnek", de így is közel 290 milliárd forintot tett ki a hitelvolumen – még úgy is, hogy átlagosan 9-10 millió forint értékben jutottak támogatáshoz a családok.

Összességében a lakossági hitelállomány 10-15 százalékáért felelt a babaváró 2021 első félévében.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint,

2021 január-decembere között a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt,

az igénylők 72,5 százaléka költötte erre a kölcsönt. Aránya több mint 10 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát.

– árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A babaváró támogatás mellett a vásárlóknak a legtöbb esetben még további támogatásra is szükségük van lakáscéljaik eléréséhez. Az államilag támogatott hitelek, a CSOK és falusi CSOK erre megfelelő alternatívát nyújtanak.

A Babaváró támogatás felhasználási módjai Forrás: Duna House

Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az elnyert támogatás 13,7 százalékát fordították a családok, akik a Duna House pénzügyi szakértőinek segítségével intézték hitelügyleteiket.

Ugyan 2020 azonos időszakához képest ez a részesedés csökkent, de az első félévhez viszonyítva minimális élénkülést mutat,

köszönhetően a január óta elérhető új otthonfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitelnek. Nagyobb mértékben csökkent viszont a banki hitel kiváltására, illetve a gyermek számára megtakarítás létrehozására fordított összegek aránya. Míg tavaly az előbbi célra 6,2 százalék, utóbbira pedig 4,1 százalék használta fel a kölcsönt, addig idén ez mindössze 3 százalék, illetve 1,9 százalék volt. Alig 1-1 százalék a felhasználási aránya azon céloknak, mint a Magyar Állampapír-vásárlás, a meglévő hitel részleges előtörlesztése, az autóvásárlás vagy a vállalkozásfejlesztés.

„Az MNB közlése szerint az indulás óta 1.400 milliárd forintot már folyósítottak is 2021 júliusáig az igénylőknek. Ez átlagosan 175 milliárd forint negyedévente, amely alapján azt becsüljük, hogy a program végéig – beleszámolva 2021 második félévét is, amiről még nem áll rendelkezésre hivatalos adat – még közel 1000 milliárd forintnyi támogatott hitelt fognak felvenni a családok" – tette hozzá a 2022 év végéig még biztosan igényelhető Babaváró hitelről Benedikt Károly.