A cégek 81 százaléka tervez béremelést az idén

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Business people shaking hands, finishing up a meeting
Vágólapra másolva!
Az idén a cégek 81 százaléka tervez béremelést, 18 százaléka jelezte, hogy nem változtat a béreken, míg 1 százaléka csökkenésre számít - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzésében csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az elemzés az MKIK GVI 2021. októberi konjunktúrafelvételének adatain alapul, amelynek során

2214 hazai vállalkozást kérdeztek meg.

A közleményben rámutatnak arra, hogy tavaly a hazai cégek kétharmada az üzleti stratégiája módosításával kezelte a minimálbér-emelést, elhalasztotta a korábban tervezett beruházásait vagy a tervezett létszámfelvételt, esetleg emelte termékei árát. Az elbocsátás volt a legkevésbé használt eszköz, a cégek 8 százaléka hajtott végre csak leépítést.

A MKIK GVI elemzése szerint

a vállalkozók bizakodóan tekintenek 2022-re.

A megkérdezettek 55 százaléka számít arra, hogy 2021-hez képest nőni fog vállalkozásának éves árbevétele az idén, 34 százaléka szerint nem fog változni, és 11 százalék jelezte a csökkenést - közölte a kutatóintézet.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Az elemzés szerint 2021 októberében a válaszadók 74 százaléka gondolta úgy, hogy a következő fél évben növekedni fognak belföldi értékesítési áraik, 14 százalékponttal többen, mint 2021 áprilisában és 19 százalékponttal többen, mint egy évvel korábban.

A vállalkozók 38 százaléka számít arra, hogy az inflációval azonos mértékben fognak majd növekedni cége hazai értékesítési árai, 22 százalékuk szerint ez az inflációnál nagyobb mértékű lesz - tájékoztatott az MKIK GVI.