Újabb kínai ingatlanfejlesztő óriás került a csőd közelébe

Kína Shanghai ingatlan
--FILE--High-rise apartment buildings are pictured at a residential quarter in Shanghai, China, 9 September 2015. In a surprise move to improve Shanghai's competiveness, the mainland's most developed city has rolled out a controversial policy, reining in a real estate boom it blames for deterring foreign investment. City officials say they are serious about capping property price growth despite speculation national austerity measures will be eased to spur the sector amid the economic slowdown. "We must be fully aware of the task of controlling the property market and stand firm against a property bubble. We can't blindly follow others' steps in making real estate policies," Shanghai Communist Party boss Han Zheng told a government conference. "If we fail to control the property market, the whole city's competitiveness will be dented," he added. Shanghai officials believe high property prices have become a stumbling block to its rise as an international metropolis because expensive flats, 5 million yuan (US$787,000) for a two-bedroom home in the city centre is not unusual, are deterring workers from living there.
Vágólapra másolva!
Az Evergrande mellett most egy újabb nagy kínai ingatlanfejlesztő, a Shimao Group Holdings került a csőd közelébe. A vállalat ugyanis nem tudta teljesíteni határidőre a hiteltörlesztését, ami a mélybe rántotta a részvényárfolyamát is.
Vágólapra másolva!

A sanghaji tőzsdén, pénteken, felfüggesztették a kereskedést a Shimao Group Holdings nevű kínai ingatlanfejlesztő több kötvényével is.

A vállalat ugyanis csütörtökön nem tudta határidőre teljesíteni az esedékes hiteltörlesztését, ami a részvényárfolyamát is a mélybe húzta.

A Reutersnek korábban több forrás is megerősítette, hogy a Shimao Group egyik üzletága, a Shimao Construction két, ebben a hónapban esedékes törlesztésére is haladékot kért – összesen 1,17 milliárd jüan (közel 59 milliárd forint) értékben.

Újabb kínai ingatlanfejlesztő került a csőd közelébe Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

A vállalat adósbesorolását egyébként tavaly decemberben két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Moody's is leminősítette. A Reuters csütörtöki forrásai szerint pedig a Shimao Group egyik hitele már bedőlt, mivel a vállalat nem tudott teljesíteni 645 millió jüannyi törlesztést.

A Shimao azonban csak az egyik példája annak, hogy milyen nehéz helyzetben van jelenleg a kínai ingatlanszektor.

Noha a kormány igyekszik újabb likviditással segíteni az egyébként is súlyosan eladósodott ingatlanfejlesztőket, az elemzők úgy látják az idei év igen nehéz lesz a cégek számára.

Az S&P Global Ratings például még tavaly jelezte, hogy a legrosszabb esetben akár a kínai ingatlanfejlesztő cégek egyharmada is forráshiánytól szenvedhet a következő időszakban. A bedőlt hitelek összértéke pedig elérheti akár a 84 milliárd dollárt is a következő öt negyedévben.