A csőd közelébe került kínai Shimao Group ingatlanfejlesztő úgy döntött, eladja az összes ingatlanprojektjét, hogy képes legyen törleszteni az adósságait. A piac jól reagált a bejelentésre, a vállalat részvénye több mint 20 százalékot emelkedett.

Jelentős emelkedést mutatott hétfőn a Shimao Group kínai ingatlanfejlesztő részvénye, miután a vállalat bejelentette, eladja az összes ingatlanprojektjét, beleértve a lakóingatlan- és kereskedelmi ingatlan fejlesztéseket egyaránt – írja a CNBC.

A Shimao ugyanúgy bajba került a hiteltörlesztéseivel, mint az Evergrande, mely utóbbi is arra kényszerült, hogy egyes eszközeit értékesítse, ahogy elkezdett kifogyni a készpénzből.

Az S&P Global Ratings elemzői a CNBC-nek hangsúlyozták, a kínai ingatlanszektor szereplői igen komoly nyomás alatt vannak. A vállalatok ugyanis jelentősen el vannak adósodva, ráadásul a kormány az elmúlt két évben arra törekedett, hogy csökkentse a cégek hitelfüggőségét, ami tovább nehezítette a helyzetet.

A szakértők figyelmeztettek, az idei év különösen megterhelő lehet anyagilag a vállalatoknak, mivel csak 2022 első félévében 40 milliárd dollárnyi adósságot kell törleszteni a szektorban – ennek 54 százalékát külföldi hitelezők felé.

A külföldi hitelezők ilyen magas aránya pedig azért is fenyegető, mert ha esetleg egy csődhullám söpörne végig a kínai ingatlanpiacon, akkor azt a nemzetközi pénzügyi piac is megérezné.