Eladja az összes ingatlanprojektjét a csőd szélére került kínai óriáscég

China hong kong kowloon residential architectural building hong kong s kowloon Apartment building ARCHITECTURE ASIA BUILDING China Day DWELLING Eastern Asia FACADE Hong Kong Kowloon No People Outdoors property Residence
China, Hong Kong, Kowloon, residential architectural building in Hong Kong's Kowloon
Vágólapra másolva!
A csőd közelébe került kínai Shimao Group ingatlanfejlesztő úgy döntött, eladja az összes ingatlanprojektjét, hogy képes legyen törleszteni az adósságait. A piac jól reagált a bejelentésre, a vállalat részvénye több mint 20 százalékot emelkedett.
Vágólapra másolva!

Jelentős emelkedést mutatott hétfőn a Shimao Group kínai ingatlanfejlesztő részvénye, miután a vállalat bejelentette,

eladja az összes ingatlanprojektjét, beleértve a lakóingatlan- és kereskedelmi ingatlan fejlesztéseket egyaránt

– írja a CNBC.

A Shimao ugyanúgy bajba került a hiteltörlesztéseivel, mint az Evergrande, mely utóbbi is arra kényszerült, hogy egyes eszközeit értékesítse, ahogy elkezdett kifogyni a készpénzből.

Az S&P Global Ratings elemzői a CNBC-nek hangsúlyozták, a kínai ingatlanszektor szereplői igen komoly nyomás alatt vannak. A vállalatok ugyanis jelentősen el vannak adósodva, ráadásul a kormány az elmúlt két évben arra törekedett, hogy csökkentse a cégek hitelfüggőségét, ami tovább nehezítette a helyzetet.

A szakértők figyelmeztettek, az idei év különösen megterhelő lehet anyagilag a vállalatoknak, mivel csak 2022 első félévében 40 milliárd dollárnyi adósságot kell törleszteni a szektorban

– ennek 54 százalékát külföldi hitelezők felé.

A külföldi hitelezők ilyen magas aránya pedig azért is fenyegető, mert ha esetleg egy csődhullám söpörne végig a kínai ingatlanpiacon, akkor azt a nemzetközi pénzügyi piac is megérezné.