Zsigó Róbert: Idéntől duplájára növekedett a babakötvényhez kapcsolódó állami támogatás felső határa

Parents hold baby's hands.  Happy family in park evening Two Parents Beautiful Baby Girls Girls Women Men Males Group Of People Beauty In Nature Lighting Equipment Adoption Grass Dawn Cute Young Adult Child Smiling Beauty Healthy Lifestyle Caucasian Ethni
Happy family in the park evening light. The lights of a sun. Mom, dad and baby happy walk at sunset. The concept of a happy family.Parents hold the baby's hands.
Vágólapra másolva!
A befizetések után járó 10 százalékos állami támogatás maximuma évi 6 ezer forintról 12 ezer forintra emelkedett, így az állam az eddiginél is nagyobb támogatást nyújt azoknak a családoknak, amelyek ezzel a kedvező megtakarítási formával szeretnék könnyebbé tenni gyermekeik majdani életkezdését - közölte a családokért felelős államtitkár a kormány hivatalos oldalán.
Vágólapra másolva!

Zsigó Róbert emlékeztetett: minden magyarországi magyar újszülött részére automatikusan jár a 42 500 forint összegű életkezdési támogatás, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek nevére szóló életkezdési letéti számlára helyez. Ez az összeg a letéti számlán az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. Ha a szülő, törvényes képviselő vagy más hozzátartozó a gyermeknek a Magyar Államkincstárnál Start-számlát nyit, akkor erre kerül át az életkezdési támogatás összege, és a magasabb éves hozammal rendelkező Babakötvényben kamatozik tovább.

Ez esetben a szülők, hozzátartozók is tudják befizetéseikkel gyarapítani a megtakarítást.

A befizetések után 10 százalék állami támogatás jár, amelynek maximuma a korábbi évi 6 ezer forintról 12 ezer forintra növekedett. Mindez azt jelenti, hogy havi 10 ezer forint befizetéssel már hozzá lehet jutni a maximális állami támogatáshoz. A Babakötvény ezen kívül az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és nevelésbe vett gyermekek esetén az állami támogatás mértéke nagyobb, és a korábbi évi 12 ezer forintról 24 ezer forintra emelkedett.

Minden magyarországi magyar újszülött részére automatikusan jár a 42 500 forint összegű életkezdési támogatás Forrás: Getty Images/iStockphoto/petrenkod/Dasha Petrenko

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a Start-számlát nemcsak a szülő, hanem a gyermek más hozzátartozója is megnyithatja, és befizetéseivel gyarapíthatja. Ráadásul a babakötvény - nevével ellentétben - nemcsak újszülöttnek nyitható, hanem a gyermek 18 éves koráig bármikor lehetőség van erre. A számlanyitás nemcsak személyesen, hanem Ügyfélkapun keresztül is intézhető.

A megtakarítással a gyermek 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a Start-számla megnyitását követő harmadik év elteltétől rendelkezhet.

Zsigó Róbert hozzátette: 2018. január 1-jétől a Köldökzsinór programnak köszönhetően a külföldön élő magyar gyermekek számára is kérelmezhető az életkezdési támogatás. Ugyanúgy nyitható Start-számla is részükre, tehát az ehhez kötődő állami támogatások ugyanúgy járnak, mint a Magyarországon élő magyar gyermekek részére.