Egy férfi havi 250 ezer forintnyi dollárt keres, mert a Teslájával kriptovalutát bányászik

Tesla Model 3
Vágólapra másolva!
Siraj Raval egy 2018-as Tesla Model 3 tulajdonosa, ám úgy gondolta, a közlekedésen túl másra is használható az autója. El is kezdett kriptovalutát bányászni a jármű segítségével, aminek köszönhetően mára havi 800 dollárt is megkeres.
Vágólapra másolva!

Különös felhasználási módját találta meg a Teslájának Siraj Raval, aki úgy döntött, elkezd kriptovalutát (pontosabban bitcoint és ethereumot) bányászni a Model 3 autója segítségével – írja a Business Inisider.

Raval egy „kerekeken járó számítógépként" írta le az autóját, melyhez egy átalakító segítségével hozzákapcsolt egy bitcoin-bányász szoftvert futtató számítógépet.

A két kriptovaluta árfolyamától függően Raval, saját bevallása szerint legalábbis, 400-800 dollárt (125-250 ezer forintot) keres havonta a művelettel.

A különös bányászat hátránya, hogy Raval ezzel elveszítheti a jármű garanciáját, amely akár nyolc évre is vonatkozhat. Ennek ellenére úgy véli, abszolút megéri számára a bányászat. Raval hozzátette, naponta durván 20 órát bányászik a Teslája akkumulátorával, miközben havi 30-60 dollárt költ a töltésre.

Egy amerikai férfi kriptovaluta-bányászatra használja a Tesláját Forrás: Tesla

Mindazonáltal nem mindenki ért egyet Ravallal abban, hogy megérné Teslával kriptovalutát bányászni. Egy wisconsini autókereskedő, Chris Allessi például szintén próbálkozott a bányászattal, de végül letett róla. Alessi még 2017 előtt vásárolta meg a Tesláját, vagyis hozzáfért a cég úgynevezett Supercharging programjához. Ez azt jelenti, hogy soha nem kell fizetnie a Tesla töltéséért.

Allessi szintén azt gondolta, hogy az ingyen energiával érdemes elkezdeni bitcoint bányászni, ám rájött, hogy ez mégsem éri meg.

Ahogy ugyanis egyre nagyobb számítási kapacitás szükséges ahhoz, hogy valaki nyereségesen bitcoint bányásszon, úgy lesz egyre nagyobb a tevékenység energiaigénye.

A férfi elmondta, jelenleg a Teslájával 60 órányi bányászat 1-2 dolláros profitot hozna, úgyhogy a férfi inkább úgy döntött, nem teszi ki ennek a műveletnek a több tízezer dolláros utóját. Miként megjegyezte, „ennél még a McDonald's-ban dolgozva is többet tudna keresni".

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!