Közzétették az első rozsdaövezeti fejlesztés hivatalos látványterveit, eszerint kéthektáros közparkot is magában foglaló városfejlesztési koncepciót alkotott a volt Láng Gépgyár területére az első rozsdaövezeti projekt fejlesztője. Az egymilliárd eurós projekt Kelet-Európa legnagyobb multifunkcionális városnegyedének létrehozását jelenti - írja a Világgazdaság.

Egymilliárd euróból épül környezettudatos, hiánypótló vegyes funkciókkal felszerelt városnegyed a Láng Gépgyár területén, ahol az elsőként kijelölt rozsdaövezeti projekt fejlesztője a Southblaze Kft. A Rozsdaövezeti Bizottság által elsőként akcióterületté kijelölt volt Láng Gépgyár területére szánt fejlesztés hivatalos látványterveit hétfőn tették közzé.

Látványterv a Váci út felőlForrás: Paulinyi & Partners

A XIII. kerületi egykori gyártelepet a helyi önkormányzat jelenleg is barnamezős területként tartja nyilván, és a főváros is Budapest egyik lehetséges rozsdaövezeti akcióterületeként jelölte meg. A fejlesztő a jelenlegi tervezési fázis szerint ott együttesen mintegy bruttó 410 ezer négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki. A munkaközi tervek alapján várhatóan bruttó 136 ezer négyzetméteren lakóépületek, bruttó 133 ezer négyzetméteren irodaházak épülnek fel, továbbá bruttó 16 ezer négyzetméteren egy közel 250 szobás, négycsillagos vagy négycsillagos superior minősítésű hotelt, valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki.

A beruházó a projektértéket 500 millió euróról közel egymilliárdra növelte, miután számolt az építőipari anyagok árának emelkedésével és számos újszerű, energiatakarékos, innovatív megoldás bevezetésével.

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkoncepció változatlan maradt, így továbbra is egy élhető környezetben, közel kéthektáros közparkkal épülnek meg az energiahatékony, a kerület igényeit és adottságait is figyelembe vevő projektelemek.

A fejlesztő betartja a településrendezési szerződésben foglaltakat, illetve igazodik annak szellemiségéhez, így többek között számos, nem közvetlenül a fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházást is megvalósít majd a terület közvetlen környezetében. Az említett közpark a nagyközönség számára is elérhető lesz, ami jó példa a városnegyed-fejlesztés emberközpontúságára.

Közpark is megvalósul a fejlesztésselForrás: Paulinyi & Partners

A beruházó célja az, hogy magas minőségű lakóépületeket, kereskedelmi és szolgáltatóegységeket, valamint modern, smart megoldásokkal felszerelt, környezetbarát irodaházakat értékesítsen a településképbe illeszkedő, élhető környezetben. Az önkormányzat és a kerületi főépítész által is támogatott koncepció szerint

a város felől érkezőket egy fokozatosan emelkedő épületegyüttes fogadja, az épületek csak a telek északi részén érik el a 65 méteres magasságot, ezáltal az új negyed harmonikusan illeszkedik a városszövetbe.

A közel tíz hektáron elterülő fejlesztés lakásai és irodaterei új szintre emelik az innovációt, mivel az okosotthonrendszerek kiépítése mellett kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetnek a megújulóenergia-szegmensben rejlő potenciál kihasználására is. A fejlesztő küldetésének tekinti, hogy jó példát teremtsen a megújuló energiaforrások újszerű felhasználásával.

Az első rozsdaövezeti beruházás vezető tervezője, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója, Paulinyi Gergely közleményében hangsúlyozta, „az automatizált és adatvezérelt tervezés hozzájárul ahhoz, hogy a Váci úti rozsdaövezeti fejlesztés olyan különleges városi képletet hozzon létre, amely egyaránt megfelel a társadalom, a beruházó és a szabályozók szempontrendszerének".

Látványterv a Rákos-patak irányábólForrás: Paulinyi & Partners

A beruházás mögött álló cégcsoport, a Southblaze Kft. vezetője, Zentai Péter úgy nyilatkozott, hogy miközben megtiszteltetés számukra, hogy elsőként lehetnek részesei az elhanyagolt ipari területek újjáélesztését szolgáló rozsdaövezeti programnak, tisztában vannak az azzal járó hatalmas felelősségnek is. „Ezt szem előtt tartva egy mintaértékű városnegyed kialakítására törekszünk, ahol szerintünk élmény lesz élni, dolgozni és kikapcsolódni. Kelet-Európa egyik legnagyobb multifunkcionális fejlesztését kívánjuk megvalósítani, úgy, hogy az nem csupán a kerület és a főváros, de az egész ország számára büszkeség forrása lehessen. A tervezésnél és a kialakításnál is arra koncentrálunk, hogy a koncepciótervek alapján egy minden elemében élhető városrészt hozzunk létre" – szögezte le.