A Mol aláírta a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel a megállapodást, amelynek eredményeként a Mol 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban és a 3. helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. A felek megállapodtak a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátásáról is. A megállapodások összhangban vannak a Mol-csoport "Shape Tomorrow" 2030+ frissített hosszú távú stratégiájával - olvasható a társaság közleményében.

A lengyel tranzakcióval a Mol a 10. országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli, kiskereskedelmi hálózatát pedig immár három tenger, az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger határolja. A vállalat öt márkanév alatt működteti töltőállomásait régiószerte, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.

A megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, hiszen a töltőállomások számát tekintve meghaladja a magyarországi nagyságrendet. A mai megállapodás kiváló növekedési lehetőséget tartogat a Mol fogyasztói szolgáltatások üzletága számára.

„A Mol számára ez a megállapodás jelentős lépést jelent azon a stratégiai átalakulási úton, amelyet 2016-ban kezdtünk el és felgyorsítottunk a tavaly frissített stratégiánkkal. Az azerbajdzsáni ACG olajmezőben lévő részesedés megszerzése, az új magyarországi poliol-üzem építése, és a Lengyelországba való belépésünk mind-mind fontos mérföldkövek a céljaink megvalósításához vezető úton" - mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

A Lotos egyik krakkói töltőállomásaForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Majd hozzátette: "Az akvizíció révén belépünk Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacára, és mintegy 40 millió potenciális ügyfelet érhetünk el termékeinkkel és szolgáltatásainkkal. A magyarok és a lengyelek ugyanazzal a történelmi háttérrel rendelkeznek. Közös célunk a kelet-közép-európai régió energiaellátásának biztosítása, és úgy vélem, hogy az észak-déli energiafolyosó ezzel a megállapodással tovább erősödik. A mai bejelentés nemcsak a Mol, hanem az egész ország sikere, hiszen magyar vállalatként, évtizedek kemény munkájával építettük ki a régió egyik legjelentősebb kiskereskedelmi hálózatát."

„Ez vízválasztó pillanat a lengyel üzemanyagipar számára. A kiskereskedelmi területen egy olyan eszközcserében állapodtunk meg a magyar partnerünkkel, amely a szlovákiai kiskereskedelmi lánc erősítésével közvetlenül előremozdítja a földrajzi terjeszkedési terveinket, csakúgy, mint egy teljesen új, a magyarországi piacra való belépéssel" – mondta Daniel Obajtek, a PKN Orlen igazgatótanácsának elnöke.

A Mol regionális jelenléte még sokszínűbbé válik és a lengyel piac újabb szereplővel gazdagodik.

A Mol öt márkanév alatt működteti töltőállomásait régiószerteForrás: Mol

Az akvizíció megalapozza a Mol számára a jövőbeni növekedést, hiszen az országban a vállalat eddig csak korlátozottan volt jelen. Lengyelország erős gazdasági kilátásokkal és jelentős gépjárműállománnyal, valamint a régióban hatalmas piaci potenciállal, 23 millió tonna éves üzemanyag-fogyasztással és középtávon 1-2 százalékos növekedési várakozásokkal bír. A tranzakció részeként a Mol nemcsak kiváló töltőállomás-hálózatot szerezhet, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag-értékesítés bővítésére.

„Közel egy évvel ezelőtt jelentettük be a Mol 2030+ frissített stratégiánkat, amelyben a kitűzött célunk az volt, hogy 2025-ig 2200 egységre bővítsük töltőállomás-hálózatunkat a kelet-közép-európai régióban. A tranzakció révén máris túlszárnyaltuk a célunkat, ráadásul Lengyelországot is bekapcsoltuk portfóliónkba. Nem állunk meg itt: hiszünk abban, hogy a fogyasztói szolgáltatások üzletág komoly lehetőséget jelent számunkra az energiaátmenet során" – mondta Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként, a Mol összesen 185, azaz Magyarországon 144 és Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek.

A tranzakció zárása a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.