Az Airbus 611 kereskedelmi repülőgépet szállított le 88 ügyfélnek 2021-ben, amellyel bizonyította ellenállóképességét, és sikeresen növelte a termelését - olvasható az Airbus közleményében.

„A kereskedelmi repülőgépek piacán elért 2021-es eredményeink a csapat, az ügyfelek, a beszállítók és minden résztvevő ellenállóképességét bizonyítják, akik együtt dolgozva érték el ezt a figyelemreméltó teljesítményt. Az elmúlt évben jelentős megrendeléseket könyveltünk el a világ több légitársaságától is, amely a légiközlekedés COVID utáni, fenntartható fejlődésbe vetett bizalmat jelképezi" – mondta GuillaumeFaury, az Airbus vezérigazgatója.

IllusztrációForrás: Getty Images/2004 Getty Images/Stuart Franklin

„Miközben maradtak bizonytalanságok, jó úton vagyunk afelé, hogy 2022-ben is növeljük a kibocsátást, hogy megfeleljünk az ügyfeleink igényeinek.

Ugyanakkor zajlik a jövő légiközlekedésének előkésztése is, átalakítjuk iparági képességeinket és újabb lépéseket teszünk a karbonsemlegesség felé vezető úton."

A 2021-es átadások típus szerinti bontásban:

A 2021-es átadások típus szerinti bontásbanForrás: Airbus

 A kereskedelmi típusok átvételének megközelítőleg 25 százaléka során „e-delivery" eljárást alkalmaztak, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy a folyamat során a lehető legkevesebbet kelljen az átadásban résztvevőknek utaznia.

2021-ben az Airbus megduplázta a bruttó, lemondások nélküli rendelések számát 2020-hoz viszonyítva: 771 új repülőgépre érkezett megrendelés, amely jól mutatja az Airbus termékcsaládjának versenyképességét, és egyben jelzi a piac bizalmának visszatérését is.

Az Airbus A220-as egyik lehetséges beltér-változata a hamburgi Aircraft Interiors Expo-nForrás: AFP/DPA/Jens Buttner

Az A220-as keskenytörzsűből 64 példány kelt el, és a világ vezető légitársaságai közül többen is jelezték igényüket a típus iránt. Az A320neo család tagjaiból 661 darabra érkezett rendelés. A szélestörzsűek piacán az Airbus 46 gépre szerzett megrendelést, ezek közül 30 A330-asra, 16 pedig A350-esre érkezett, utóbbiból 11 az újonnan bevezetett A350F áruszállító variánsra vonatkozik, a típus további 11 példányára előszerződés is készült.

A repülőgépek számában az Airbus 1 fölötti könyv/számla arányt ért el.

2021 végén az Airbus rendelésállományában 7082 kereskedelmi repülőgép volt. A vállalat a 2021-es pénzügyi év eredményeit 2022. február 17-én hozza nyilvánosságra.