Az ázsiai raktárak lettek az ingatlanszektor új sztárjai

Yiwu
(171113) -- YIWU, Nov. 13, 2017 (Xinhua) -- Workers package the goods at a warehouse in Yiwu port in Yiwu, east China's Zhejiang Province, Nov. 9, 2017. The Yiwu-Madrid freight route linking Zhejiang's Yiwu, the world's largest wholesale market for small consumer goods, with the European commodity center of Madrid by way of northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region was launched in November of 2014. The Yiwu-Madrid freight route covering over 13,000 kilometres saw over 120 trips in the first ten months carrying 11,000 TEUs, up 53.75 percent year on year. It has boosted foreign trade in east China's export powerhouse of Zhejiang. (Xinhua/Xu Yu)(wsw)
Vágólapra másolva!
Különös új sztárja lett a globális ingatlanszektornak. Nem a luxuslakások, hanem az ázsiai raktárak iránt ugrott ugyanis meg a kereslet az elmúlt időszakban. Az ok az, hogy a vállalatok egyre nehezebben találnak szabad raktárhelyiségeket.
Vágólapra másolva!

Ahogy az online kiskereskedelem egyre nagyobb szerepet játszik a világban, úgy válnak egyre fontosabbakká a raktárhelyiségek is, ahol az árukat tárolni lehet. Ennek pedig ingatlanpiaci következményei is vannak. A BBC beszámolója szerint az ázsiai raktárak lettek az ingatlanszektor új sztárjai.

A koronavírus-járvány 2019-es kezdete óta az online vásárlási aktivitás 43,5 százalékkal emelkedett, elérve a 2870 milliárd dolláros szintet.

A volumen majdnem felét pedig Ázsia adja – derül ki az Euromonitor adataiból.

Egyre nagyobb a kereslet az ázsiai raktárhelyiségek iránt Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Xu Yu

Az ázsiai raktárhelyiségeknek pedig a globális kereskedelemi láncokban is fontos szerepük van. Ha ugyanis valaki rendel valamit a világ bármely táján, akkor az áru sok esetben érinti valamely ázsiai térséget.

Mivel pedig az ázsiai raktárhelyiségek üresedési rátája jelenleg csupán 3 százalék, ezek a raktárak különösen drágák lettek az ingatlanpiacon.

Az iparági elemzések szerint pedig nem is várható a kereslet csökkenése. Sőt, a CBRE felmérése alapján számos régiós és nemzetközi vállalat tervez terjeszkedni az ázsiai csendes-óceáni térségben, ami a raktárhelyek kapacitásainak bővítését hozza magával. Vagyis a következő időszakban várhatóan még tovább fokozódik majd a kereslet a raktárként használható ingatlanok iránt.